Străinii despre noi: Românul, dacă are 2 mere, îți dă unul sau pe amândouă

Cu regret sau din fericire, când un străin este întrebat ce l-a impresionat în România, acesta, de regulă, spune „generozitatea”.

Despre generozitate a vorbit și o suedeză pe blogul său, în care a descris frumos poporul român și relația sa cu această țară. Deci nu este vorba despre o primă impresie, ci despre o părere formată de-a lungul anilor, după o vacanță la mare în care s-a împrietenit cu o familie de români.

Suedeza, Yvette Larsson, în vârstă de 42 de ani, a fost pentru prima dată în România cu 29 de ani în urmă. Atunci și-a făcut un prieten și menține relația și acum.

Pe blogul său ea a scris în felul următor: „Am impresia că românii sunt mereu cei care oferă, fără să se gândească prea mult, un loc de stat, o masă de mâncat, un scaun pe care să te așezi, un zâmbet într-o zi ploioasă și o glumă când ceva nu merge.”

În postarea sa, suedeza a făcut referință și la o fotografie, devenită virală pe internet, în care o bătrânică întine două mere. Ea zice că această imagine este foarte reprezentativă pentru poporul român. „Românul, dacă are două mere, îți va da unul sau chiar pe amândouă. Românul va ruga prietenul unui prieten, dacă nu poate el, să te aducă de la aeroport la mijloc de noapte.”

Deși cunoaște foarte bine că România este una dintre cele mai sărace țări din Europa, Yvette este nedumerită cum un popor sărac poate să fie atât de generos? S-ar părea că ar trebui să fie invers, că cei bogați să fie mai darnici, dar se pare că umanitatea e construită altfel. Pe blogul ei, ea se întreabă de unde vine această ospitalitate și disponibilitate de a dărui? E o întrebare la care face să ne gândim și noi.

E foarte frumos când străinii își fac astfel de impresii despre țara ta, doar că mă tem că nu este întotdeauna așa, că pur și simplu s-au întâlnit o suedeză bună cu un român bun…

Oricum ar fi, Yvette a fost cucerită iremediabil de România și de români. Ea scrie regulat despre frumusețile țării și a dedicat chiar și o pagină pe facebook capitalei – „The Bucharest Longe”.