Standardul 90/60/90 nu mai este în vogă! Cum arată silueta ideală a secolului XXI?

Marylin Monroe, Twiggy, Cindy Crawford – etaloanele și standardele frumuseții s-au schimbat în repetate rânduri de-a lungul ultimelor decenii. Erau timpuri când femeile își sacrificau sănătatea și confortul, purtând corsete infernale de dragul mult râvnitei siluete în formă de clepsidră, și vremuri când apelau la diete istovitoare pentru obținerea unui look în stilul “L’héroïne chic”. Moda întotdeauna a fost efemeră, versatilă, imprevizibilă și extenuantă, dar oare așa stau lucrurile și astăzi?

Prin urmare, hai să vedem împreună cum au evoluat standardele frumuseții de-a lungul anilor și care sunt cifrele și formele care dictează prezentul în lumea modei și au lăsat pradă uitării legendarul standard 90/60/90.

La mijlocul secolului trecut, în perioada de înflorire a cultului Pin-up, la modă erau femeile nițel plinuțe, cu forme accentuate și talii subțiri. Pieptul evidențiat, șoldurile impresionante și talia îngustă erau parametrii care alcătuiau ținuta perfectă. Etalonul de neatins în acest sens, era considerată Marylin Monroe, cu figura 96-58-96.

În anii 60′, cultul clepsidrei a fost preluat de fermecătoarea Brigitte Bardot, deși a devenit mai puțin pronunțat. Franțuzoaica avea o figură remarcabilă, dar arăta mai fragil și subțire, în comparație cu predecesoarele sale.

Odată cu revoluția sexuală a anilor 60′, pentru prima oară în istoria modernă și contemporană, moda pentru figurile zvelte a devenit o tendință la nivel global. Cele mai importante case de modă au început să lanseze articole unisex, modelele de pe podiumuri au devenit și mai subțiri, iar granițele dintre sexe s-au estompat. În această perioadă, frumoasa Dame Lesley Lawson, supranumită Twiggy (din engleză – bețișor, nuia), devine un adevărat etalon al frumuseții.

În următoarele decenii, balanța în lumea modei s-a înclinat brusc spre sport – pilates, fitness și piese vestimentare care scot în evidență formele corpului. Atunci era considerată etalon o figură puternică, tonificată, viguroasă, cu mușchi reliefați și forme proeminente.

La intersecția celor două milenii în vogă erau super modelele, ca Cindy Crawford, Naomi Campbell sau Linda Evangelista. Ideal era considerat standardul 90/60/90 la înălțimea de 175 cm. Fetele tindeau să fie înalte, cu picioare zvelte și lungi, dar cu piept și șolduri accentuate, etalon înrădăcinat adânc în subconștiința noastră până astăzi.

În noul mileniu, inițial, femeile țineau cont de criteriile de mai sus, dar treptat, acestea au fost devansate de formele pline, accentuate, poate chiar ultra exagerate, promovate de clanul Kardashian.

Noul ideal al frumuseții se caracterizează prin sâni și șolduri foarte mari în tandem cu o talie exagerat de îngustă, accentul fiind pe partea inferioară a corpului. Pe lângă asta, nu e suficient ca silueta să fie doar voluminoasă, ci și grațioasă și elastică.

Din fericire, astăzi moda este tot mai tolerantă față de varietate, naturalețe și body-pozitivitate, hotarele perfecțiunii devenind tot mai extinse și elastice.