
Despre aceste lucruri nu s-a scris în manualele de istorie și, în general, nu prea se amintește. Evoluția omenirii are și ea misterele sale, care provoacă semne de întrebare. Haideți să le redescoperim împreună.
De-a lungul istoriei omenirii, care a început aproximativ 162 mii de ani în urmă, pe Pământ s-au născut peste 107 miliarde de oameni.
În perioada preindustrială, adică cam până în secolul XIX, 90% dintre oameni mureau din cauza foamei, frigului sau bolilor. Războaiele nu au luat atât de multe vieți precum se crede.
Abia în 2009, pentru prima dată în istoria omenirii, numărul populației urbane s-a egalat cu cel al populației rurale. Până atunci numărul fermierilor a fost întotdeauna mai mare.
A fost nevoie de 100 mii de oameni pentru ca populația globală să ajungă la 2 miliarde și doar de 40 de ani, ca acest număr să se dubleze.
Pentru ca să ajungă din Africa în Alaska oamenii antici au avut nevoie de 80 de mii de ani. Iar ca să populeze ambele continente americane – doar 2000 de ani.
Aproximativ 2 milioane de ani, până în secolul VIII î.e.n, pe Pământ trăiau câteva specii de oameni, însă Homo Sapiens i-a exterminat pe toți.
Cu 75 de mii de ani în urmă s-a întâmplat o erupție vulcanică de proporții, ce a provocat 20 de ani de iarnă. Peste acea perioadă au trecut cam 2000 de oameni, care și sunt strămoșii noștri.
Toate vietățile din lume posedă o limbă în care comunică, însă doar omenirea poate discuta despre lucruri care nu există ( zei, spirite ș.a.).
Oamenii care au trăit cu aproximativ 70-30 de mii de ani în urmă aveau un creier cu 10-12% mare mare decât al nostru.
Apariția omului Homo Sapiens este rezultatul unei mutații genetice întâmplătoare. Iar dezvoltarea ulterioară se datorează biologilor, sociologilor și culturii.
Homo erectus au trăit pe Pământ aproximativ un milion de ani, de 10 ori mai mult decât noi, însă nu au creat nicio cultură și nici scule complicate.
Creierul nostru este și până în prezent asociat cu viața de vânător și dobânditor. În era industrială suntem doar de câteva secole, iar în cea agrară am fost zeci de mii de ani.