Nimeni nu a înțeles-o! Soțul s-a întors în familie după o pauză de 10 ani, iar soția s-a împăcat liniștit cu acest lucru.

Acest lucru devenea insuportabil pentru Cristina. Cosmin se întorcea a câta dimineață la rând mahmur și cu urme vădite de parfum feminin, fără să pară jenat de ce se întâmplă. Cosmin avea patruzeci de ani, era la vârsta când bărbații vor să devină din nou adolescenți, să alerge după fiecare fustă și să savureze plăcerile unei vieți trăite “din plin”.

Într-o bună zi, nervii Cristinei au cedat și femeia i-a înaintat soțului un ultimatum, fie el încetează să se poarte ca un bădăran, fie aceștia divorțează. La acea etapă, fiica lor împlinise abia 10 ani, dar Cosmin a decis că sănătatea emoțională a fiicei nu va fi un impediment pentru a trăi din plin mai departe. Bineînțeles, bărbatul nu a dispărut complet din viața fiicei sale, dar cea din urmă nu-l mai suporta. Când Cosmin venea în ospeție, fetița se închidea în cameră și nu ieșea până acesta nu pleca.

Uneori, prietenii comuni îi spuneau Cristinei că fostul său soț trăiește cu o oarecare Andreea, apoi cu Ana, apoi cu Mădălina, dar femeia era indiferentă față de soarta lui, treptat, reușind să se împace complet cu absența acestuia.

Fetița creștea, iar Cosmin apărea în casa acestora tot mai rar, limitându-se la apeluri, iar într-un final a și încetat să mai sune.

Cristina a rămas singură. La un anumit moment inițiase o relație romantică cu șeful său, care la fel era divorțat, apoi cu un alpinist pe care l-a cunoscut în Muntenegru, dar femeia a pus capăt acestor relații, fiindcă avea aproape 50 de ani și corpul avea nevoie de liniște, mai ales că ateroscleroza și hipertensiunea se făceau tot mai des resimțite.

Fiica sa a devenit adultă și a hotărât să locuiască separat împreună cu iubitul său. Uneori, Cristina se simțea nedefinit de tristă și singură într-un apartament pustiu. Dar într-o bună zi, a răsunat soneria.

Era Cosmin, doar că mai bătrân și cu părul încărunțit. Cristina nu a reacționat nici într-un fel, dar soneria continua să răsune, așa că a decis să deschidă.

Cosmin a schițat un zâmbet, pe care se citea o tristețe acumulată cu anii și a rostit: “Iartă-mă că nu te-am avertizat. Pot să intru?”. “Ce s-a întâmplat?”, a întrebat Cristina, “Ești beat ca de obicei?”. “Am vrut să te văd pe tine și pe fiica noastră”. “Fiica ta are propria familie, iar discuția noastră nu are sens”, a concluzionat Cristina.

Cosmin a refuzat să plece. Nu, nu era vagabond, dimpotrivă avea un job minunat și bine plătit, simplu a înțeles că nu va fi în stare să se despartă, din nou, de această femeie. Cristina l-a trimis să doarmă în sufragerie. A doua zi au băut ceai și au discutat pe îndelete. Spre propria surprindere, femeia a realizat că disprețul pentru fostul său soț a dispărut undeva și a încercat toată noaptea să ghicească ce s-a întâmplat.

Dimineața următoare, Cosmin i-a pregătit micul dejun și sfios a întrebat-o dacă poate să mai treacă prin ospeție.

Cristina s-a gândit un pic și i-a oferit un răspuns afirmativ. După plecarea acestuia, femeia și-a telefonat fiica povestindu-i despre incident, la care fiica i-a zis, “Cine știe, poate va izbucni, din nou, o pasiune mai veche. Mamă, eu încă mai sunt supărată pe el, dar dacă simți că vei fi mai fericită, am să accept cu mare drag decizia ta”.

Peste câteva luni, Cosmin și Cristina deja locuiau împreună. Prietenii o numeau nebună, dar femeia răspundea calm și cu înțelepciune “Bătrânețea trebuie trăită împreună, mai ales că nu avem nimic de împărțit”. Suprinzător, dar aceștia au (re)devenit un cuplu perfect, de parcă nici nu ar fi existat acea pauză de peste 10 ani, învățând să se respecte reciproc, din moment ce și-au dat seama că au nevoie unul de celălalt.