Ce ține în mână poate salva planeta: O femeie din Kenya a ajuns în vizorul întregii lumi!

Nzambi Matee este o tânără din Kenya, de profesie și de vocație – inginer, care de câțiva ani duce o luptă crâncenă cu plasticul. Nzambi a reușit să dezvolte o metodă prin care transformă plasticul reciclat în cărămizi pentru pavaje. Tânăra a reușit să creeze un material de 5-7 ori mai rezistent decât betonul și a primit premiul ONU pentru mediu.

Nzambi a lucrat mai mulți ani ca inginer la una dintre companiile petroliere din Kenya, dar în 2017 a decis să se concedieze pentru a-și înființa propria companie și a pune pe roate o idee foarte ambițioasă – de a transforma plasticul în material de construcții. Așa a apărut compania Gjenge Makers, care produce materiale sustenabile de construcții cu ajutorul reziduurilor plastice.

Fiind ingenioasă de fire și știind bine proprietățile diferitor materiale, Nzambi a petrecut câteva luni în căutarea formulei optime pentru a obține un material cât mai dur. Schimbând raportul și dimensiunea fracțiilor zdrobite, experimentând în continuu cu diferite tipuri de plastic și nisip, în cele din urmă, tânăra a găsit formula perfectă.

Nzambi a folosit ca bază plasticul, pe care l-a amestecat cu nisip. De regulă, plasticul provine de la ambalaje de lapte, șampon, pungi și tot felul de loțiuni. Plasticul este încălzit la temperaturi înalte, amestecat cu nisip și remodelat sub formă de cărămizi cu duritate ridicată.

“Plasticul este un material care este folosit greșit și este neînțeles. Potențialul lui este enorm și trebuie să profităm de acest potențial în spiritul gândirii sustenabile. Dacă nu facem ceva cu el azi, mâine s-ar putea să fie prea târziu. Deșeurile de plastic nu sunt problema Kenyei, sunt problema întregii lumi. Ne-am săturat că nimeni nu vrea să facă nimic”, dezvăluie tânăra.

Premiul ONU pentru mediu, care se acordă anual persoanelor cu viziuni remarcabile în ceea ce privește ecologia, i-a permis să obțină o bursă în SUA, la Universitatea din Colorado, unde și-a perfecționat metoda și a învățat cum să proiecteze echipamente pentru producerea pietrelor de pavaj și a cărămizilor.

Această experiență i-a permis să-și dezvolte fabrica, care numără zeci de angajați și produce 1500 de cărămizi pe zi, ceea ce înseamnă 20 de tone de plastic reciclate anual.

O parte din plastic îl obține gratis de la făbricile de ambalare, o parte îl cumpără de la făbricile de procesare a gunoiului sau de la oameni care colectează plasticul necesar de pe marginea drumului sau de pe coastă.

Pentru a produce cărămizile, antreprenoarea folosește trei tipuri de materiale plastice – polietilenă de înaltă densitate (sticle de lapte, agenți de curățare, detergenți, produse chimice etc.), polietilenă de densitate mică (pungi, saci, copertine, geofibre) și polipropilenă (frânghii, capace, găleți, vase de unică folosință).

Plasticul mărunțit este amestecat cu nisip la temperaturi foarte mari, iar apoi este presat, pentru a obține o densitate înaltă.

După aceea, cărămizile obținute, a căror rezistență este de 5-7 ori mai mare decât rezistența betonului, pot fi utilizate pentru construcția trotuarelor, locuințelor sociale și chiar a drumurilor. Prețul cărămizilor de plastic este de două ori mai mic decât a cărămizilor clasice.

Citește și: Cea mai veselă bunicuță din lume: La 93 de ani face poze amuzante și e vedetă pe Instagram!