
Recent, prim-ministrul Finlandei a devenit Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani. Aceasta a venit cu propunerea ca țara să treacă la un nou regim de muncă – 4 zile lucrătoare pe săptămână, a câte 6 ore.
Încă înainte să ocupe acest post, Sanna Marin și-a întrebat colegii: „ De ce n-am putea să trecem la un regim de muncă în care să se muncească 4 zile pe săptămână, a câte 6 ore? Cine a zis că ziua de muncă de 8 ore este adevărul în ultima instanță?”
Potrivit primi-ministrului, oamenii au dreptul să petreacă mai mult timp cu familiile lor, să practice un hobby, să meargă la evenimente culturale, la muzee și teatre.
În prezent, ca și în majoritatea țărilor din lume, în Finlanda se muncește câte 8 ore pe zi, de 5 ori pe săptămână.
Reprezentanții Alianței de stânga, cu care noul prim-ministru a făcut coaliție, au solicitat introducerea zilelor de muncă de 6 ore pentru o perioadă de testare.
Ministrul Educației, Lee Anderson, a agreat această idee, spunând: „Pentru cetățenii finlandezi, care pot munci mai puțin, va deveni o decizie importantă. Nu trebuie să credem că această propunere este doar un stil feminin de conducere, ea trebuie percepută ca o metodă de îmbunătățire a calității vieții și de îndeplinire a promisiunilor fața de alegători.”
Trebuie să menționăm că astfel de experimente cu ziua de muncă de 6 ore au loc de mai mult timp în Suedia.
De exemplu, în 2015, ziua de muncă în spitale a fost redusă la 6 ore, în timp ce salariul a rămas același. După doi ani, s-a stabilit că angajații din aceste spitale se îmbolnăveau mai rar și erau mult mai productivi.
Un experiment similar are acum loc și în filiala suedeză „Toyota”, concluziile arată că astfel angajații au devenit mai motivați și s-au redus cheltuielile.