În China există ferme de gândaci, unde sunt crescuți câte 6 miliarde pe an

China crește gândaci în cantități industriale. Fiecare dintre fermele de gândaci ocupă cât 2 terenuri de fotbal. Însă cui și pentru ce îi sunt necesari atâția gândaci?

Mulți consideră gândacii o insectă oribilă, însă pentru industria farmaceutică chineză aceștia au devenit o bună afacere, întrucât chinezii sunt convinși că aceștia sunt buni pentru sănătate. Gândacii fripți sunt consumați în China și în alte țări asiatice de sute de ani, doar că acum aceste insecte gigantice sunt crescute la ferme speciale uriașe.

În orașul Xichand, din sud-vestul Chinei, una dintre companiile farmaceutice crește 6 miliarde de gândaci pe an.

Inteligența artificială

Gândacii sunt crescuți într-o clădire cu suprafața cât 2 terenuri de fotbal, scrie South China Mornind Post. În interior, există multe rafturi pe care stau cuvele cu mâncare și apă. În încăpere este cald, umed și întuneric.

Gândacii sunt întrebuințați nu doar în alimentație, dar și în medicină.

În interiorul fermei, gândacii sunt liberi, pot merge oriunde vor și se pot înmulți. Construcția este însă aproape ermetică, iar accesul oamenilor este restricționat. Gândacii din această fermă nu vor vedea niciodată lumina zilei. Aici este instalat un sistem cu inteligență artificială, care măsoară permanent indicatorii după 80 de parametri, de la temperatură și umiditate până la prezența mutațiilor genetice la gândaci.

Scopul acestor măsurări este determinarea gândacilor de a se înmulți cât mai repede.

Medicina

Când gândacii ajung la vârsta adultă, aceștia sunt prinși, striviți și prelucrați, iar în rezultat se obține o tinctură folosită în medicina tradițională chineză.

Această tinctură miroase a pește, este dulce la gust și se numește „kanfusin”. Ea ar fi eficientă în tratamentul gastroenteritei, ulcerului stomacal și a bolilor pulmonare.

Totuși, unii experți averizează: „Ar fi o mare catastrofă dacă dintr-odată, miliarde de gândaci ar ajunge în libertate din cauza unei greșeli a angajaților sau a unui cutremur” a atenționat profesorul Zhu Chaodong, de la Academia Chineză de Științe.