Iată de ce surmenajul este apreciat în Japonia și cum i se face față acestuia

Să dormi în parc, în metrou sau la serviciu în Japonia se consideră o treabă onorabilă. Asta vorbește despre gradul de ocupare al japonezilor și că ei sunt atât de năvăliți cu activități, încât nu au timp să se odihnească.

Și asta nu este pur și simplu o practică tolerată. Acest obicei are o denumire – „Inemuri” și nu poate fi judecat de nimeni, întrucât este permis oriunde, chiar și la locul de muncă sau în Parlament.

Inemuri este practicată de mii de ani, dar este încadrată în limitele bunului simț. Este normal ca în timpul unei ședințe de lucru, în care sunt discutate chestiuni pe care nu-l vizează, cineva care lucrează de zeci de ani la această companie, să ațipească. Totodată, nu este acceptabil ca un tânăr abia angajat, care trebuie să fie interesat de tot ce se întâmplă în companie, să facă același lucru.

La fel, este normal să doarmă la ore un student care a învățat toată noaptea și care are rezultate bune la învățătură și este intorelabil să facă asta unul cu rezerve mari la acest capitol.

Totuși, japonezii preferă să doarmă mai mult în drum spre casă sau spre serviciu, aflându-se în transportul public. Unii chiar nu se sfiesc să se întindă la podea.

Din traducere, Inemuri înseamnă „a fi prezent în timp ce dormi”, iar asta înseamnă că somnorosul trebuie să-și revină rapid și să poată reacționa instant la ceea ce se întâmplă. Preferabil, ca poziția corpului să nu fie schimbată și să fie suficient doar să deschidă ochii.

Tu ce părere ai despre această practică? Crezi că ar merge și la noi?