Fără stres și bani de la părinți : 5 principii ale educației finlandeze, pe care să le învățăm

Se pare că elevii finlandezi sunt niște norocoși: spre deosebire de semenii lor din alte țări au de făcut mai puține teme de acasă. Apropo, nici părinții nu se plâng: educația în Finlanda este absolut gratuită.

Școala medie finlandeză se bazează pe 5 principii importante. Iată care sunt ele:

1. Egalitate

În sistemul finlandez de învățământ toți sunt egali: părinții, elevii, profesorii, școlile, disciplinele și drepturile.

Școlile primesc finanțarea proporțională indiferent de locul de aflare. Prin urmare, școlile sunt dotate cu cele necesare în aceeași măsură și au posibilități egale. Părinții nu trebuie să-și ducă odrasla departe de școală întrucât școală de lângă casă e la fel de bună ca și cea din capitală.

Nu există superioritatea unei discipline asupra alteia. Și matematica și educația fizică se învață un număr egal de ore. Excepție prezintă atunci când un copil cu înclinații specifice studiază mai aprofundat arta, muzica sau sportul.

Statutul părinților nu influențează în niciun fel procesul de învățare al copilului. Anchetele în care se indică locul de muncă al părintelui sunt interzise. La fel și copiii, au aceleași posibilități în clasă, indiferent că este geniu sau nu.

Profesorul este persoana care predă materia și atât. El nu are voie să aibă elevi preferați și nu prea. La rândul lor, copii nu au voie să ofenseze profesorul. Pentru asta părinții vor primi o amendă bună.

Școala finlandeză oferă drepturi atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Echitatea stă la bază.

2. Totul este gratuit

Învățământul finlandez asigură copiilor alimentația, ocupațiile extrașcolare ( excursii, vizite la muzee) și transportul cu autobuzul școlar, în caz că copilul locuiește la mai mult de 2 km de școală. La fel, sunt gratuite manualele, rechizitele și dispozitivele pentru învățare ( tablete, laptopuri).

Și bineînțeles, sunt interzise toate colectările de bani din partea părinților pentru cadouri profesorilor.

3. Abordare individuală

Fiecare elev primește o abordare individuală în procesul de învățare. Dacă el nu se descurcă cu ceva, i se dă o sarcină mai simplă, dacă din contra se pricepe foarte bine, primește sarcini mai dificile. Este absolut normal ca în aceeași clasă elevii să lucreze la sarcini diferite. Copiii care nu înțeleg materia, rămân după ore și se ocupă suplimentar cu profesorul. Aceste ore suplimentare sunt gratuite. Apropo, un învățător în Finlanda are un salariu de circa 5 mii de euro.

4. Partea practică

Unicul test de evaluare a copilului în învățământul finlandez este cel de la finalizarea școlii medii. Sunt niște examene deloc stresante pentru elevi.

Programul școlar este bazat pe oferirea cunoștințelor de care copilul are nevoie aici și acum: fără algoritme și fizică cuantică. În schimb, copii știu cum să calculeze în minte reducerea în procente a unui produs, să foloseacă la nivel de utilizator avansat calculatorul, cum să facă un site web sau să folosească un card bancar.

5. Încrederea

Există încredere atât în profesori, cât și în elevi. Învățătorii nu sunt verificați de către conducere, fiind stresați din această cauză. Profesorul singur își alege metoda de predare pe care o consideră potrivită. Fiecare pedagog încheie contract cu școala pe un singur an școlar, cu posibilitatea de prelungire. La fel și în privința copiilor, dacă copilul citește o carte în timpul vizionării unui film educativ, profesorul nu-i va interzice. Preferințele și vocația copilului sunt o prioritate.