Diferența se vede cu ochiul liber! Care a fost secretul transfomării ultrarapide a Dubaiului

Chiar dacă istoria Dubaiului începe acum 5 mii de ani, în ultimii 50 de ani acesta s-a transformat dintr-o așezare săracă într-un megapolis ultramodern. Cei care cred că totul se datorează petrolului descoperit aici, se înșeală amarnic. Poate că acesta a fost un impuls pentru dezvoltarea sa economică, însă secretul a fost altul.

1. Istoria Dubaiului

Cu numai un secol în urmă, Dubaiul era un sat ai cărui locuitori abia de-și câștigau existența cu extracția perlelor.

După ce Japonia a inventat metoda de obținere în mod artificial a perlelor, a dispărut și această sursă de existență. Atunci Șeicul Saeed (1878-1958) a luat decizia de a crea un port, aceasta fiind colacul salvator și acel imbold spre dezvoltare economică. Cu timpul, acesta a devenit cel mai mare port comercial al Peninsulei Arabice din Golful Piersic.

2. Noua istorie a Dubaiului

În pofida tuturor confruntărilor cu Abu Dhabi, (războiul a durat din 1947 până în 1979), datorită bunei guvernări și dezvoltarea reexportului, Dubai a început să evolueze. Dar o avansare simțitoare s-a întâmplat atunci când au fost descoperite resurse de petrol.

Anul 1966 poate fi considerat un an crucial în dezvoltarea Dubaiului. Practic în 7 ani viața în Dubai s-a întors la 180 de grade.

3. Start progresului

De fapt, pe teritoriul Dubaiului nu există atât de mult petrol – doar 5% din toate resursele Emiratelor Unite. Datorită lor, un progres îndelungat ar fi fost imposibil. De aceea, guvernul a început să dezvolte alternative de obținere a veniturilor.

Pentru început, a fost creat în mod artificial portul adânc Jebel Ali, care este considerat și până în prezent cel mai mare din lume. În aceeași perioadă, a fost construit digul uscat și Centrul Comercial Mondial în zonă economică liberă. Toate acestea au atras ca magnetul investițiile străine.

Ulterior, s-a investit în turism, agrement și sport.

Cu siguranță, Dubaiul poate fi considerat cea mai spectaculoasă metamorfoză economică care a existat vreodată în lume.