De la cazan la minimalism: Cum s-a schimbat interiorul bucătăriei în 500 de ani

Tendințele se schimbă nu doar în vestimentație, dar și în designul încăperilor, mai ales când vine vorba despre bucătărie. Cândva nu exista o bucătărie fără cazan sau cuptor cu lemne, acum însă avem cuptor electric, frigider și multe alte dispozitive care ne simplifică viața.

Designerii HomeAdvisor au arătat cum s-a schimba treptat stilul bucătăriilor în decursul a 5 decenii. Acest proiect debutează în Anglia, 1520, și ajunge în America, 2020. Lucrările sunt bazate nu pe fantezia designerilor, dar pe descrierile istoricilor.

Secolul XVI.  Bucătăria în Epoca Tudorilor (1502 -1620)

Șemineu, cazan și aliaj de staniu, tigăi și oale din metal forjat – iată ce puteai găsi într-o bucătărie din secolul XVI. La fel, puteai observa o covată pentru frământatul aluatului și, bineînțeles, lemne.

Secolul XVII. Epoca Stuarților târzii (1680-1720)

A apărut dulapul pentru bucătărie – și-l permiteau chiar și în cele mai modeste familii. La fel și vesela din ceramică, era deja o normalitate pentru casele din orașe. Șemineul s-a modernizat și nu mai este pe lemne, ci pe cărbune. A apărut și un mecanism metalic comod pentru rotirea cazanului.

Secolul XVIII. Bucătăria colonialului Williamsburg (1720-1780)

În acest secol, ajungem în America. Deja observăm scaune, și nu taburete, a mai apărut un dulap. De asemenea, pot fi văzute vase din lut, care nu sunt doar pentru decor.

Secolul XIX. Bucătăria Epocii Victoriene (1870)

Șemineul nu mai face parte din construcția casei, este un obiect separat. Garnitura de mobilier devine asemănătoare cu cea modernă și apare chiuveta.

Secolul XX. Bucătărie complet funcțională (1960)

Această bucătărie este dotată cu toate cele necesare pentru maximă practicitate. Oale din oțel inoxidabil, veselă variată – gătitul devine o plăcere.

Secolul XXI. Bucătărie de designer (2020)

Dictată de minimalism, este o încăpere unde nu doar se gătește, dar și se petrece mult timp în familie. O definește simplitatea și stilul.