De ce în sec. XXI oamenii degradează mental în masă și este oare într-adevăr așa

În prezent, poți găsi orice informație în câteva secunde, poți studia de la tine acasă și comunica cu oameni aflați la alt colț de lume. Chiar și așa, cercetătorii au constatat că în a doua jumătate a secolului XXI-lea, nivelul intelectual al omenirii a început să scadă. Potrivit constatărilor, predecesorii noștri la 30 de ani erau mai deștepți ca noi. De ce se întâmplă așa și e nevoie acum să uităm de telefoane și să ne apucăm de citit cărți?

De o bună perioadă de timp, oamenii de știință măsoară nivelul de inteligență al oamenilor după testul IQ: 100 de puncte – mediu, iar mai puțin de 70 deja e retard mental.

Între 1909 și 2013 omenirea devenea tot mai deșteaptă datorită îmbunătățirii calității vieții. Aproape de anul 2000 creșterea s-a redus, iar după 2013, în general, s-a transformat în scădere. În anul 2000, IQ-ul mediu al omenirii era de 90,31 de puncte. Cercetătorii prognozează că spre 2050 el va scădea până la 86,67. Dacă vom păstra acest tempo, peste 150 de ani un matur va avea intelectul unui copil de 9 ani.

Internetul ne-a înlocuit memoria

Încă nu s-au stabilit motivele reale ale acestei degradări, însă potrivit unei ipoteze, capacitățile noastre intelectuale suferă din cauza dependenței noastre de smartphone și internet.

Acum nu mai avem necesitatea de a reține în minte informația pe care o putem găsi ușor pe internet. Nu e nevoie de a ști să calculăm în minte sau să știm drumul undeva, doar există calcularor și navigator. Toate acestea îl împiedică pe omul contemporan să-și antreneze creierul.

Mediul poluat

Mediul ecologic afectează creierul încă din burta mamei. IQ-ul copiilor de 4-6 ani, născuți în cele mai poluate regiuni ale SUA este în medie cu 2 puncte mai mic decât cel al semenilor din orașe cu o ecologie mai bună. Potrivit savanților, gazele cu efect de seră ne înrăutățesc memoria, puterea de concentrare și capacitatea de a lua decizii.

Oamenii de succes nu mai fac mulți copii

În țările înalt devoltate, femeile cu studii superioare și cu o carieră de succes fie nu-și doresc copii, fie se limitează la unul singur. Pe când femeile din grupurile sociale cu venituri reduse, nasc mai frecvent. Asta nu înseamnă că copiii săraci sunt mai proști decât cei bogați. Problema vine de la faptul că cei bogați au posibilități financiare mai mari în ceea ce privește obținerea unor studii superioare de calitate.

Mâncarea grasă și dulce

În ultimii 100 de ani, rația alimentară a unui om s-a modificat esențial. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 de ani încoace se consumă mai multe grăsimi animale și zahăr. În aceste condiții, creierul funcționează mai lent, iar legăturile neuronale se distrug.

E timpul să fie revizuite testele IQ

Probabil, e timpul să se revizuiască și metodele de evaluare a intelectului. Tehnologiile noi l-au schimbat pe om, iar creierul s-a readaptat. Inevitabil, unele funcții devin mai puțin importante, în timp ce crește nivelul gândirii creative. Dezvoltarea imaginației și a capacităților creative vine în prim plan în secolul XXI.

S-ar putea ca testele IQ din veacul trecut pur și simplu să fie depășite, întrucât acum prosperă oamenii cu multe idei.