Cum să nu bei niciodată ceaiul: 10 „interdicții” neașteptate din China

Ceaiul este considerat o băutură foarte benefică pentru organism, însă atunci când cultura consumului de ceai nu se respectă, pot ieși în evidență trăsăturile sale negative. China este recunoscută pentru cultura ei de servire a ceaiului. Iată ce nu trebuie să facem ca să nu stricăm beneficiile acestei băuturi magice.

1. Nu bea ceai pe stomacul gol

Un ceai tare pe stomacul gol este asociat de către chinezi cu „ a da buzna în casa lupului”. Acesta răcește stomacul și splina, de aceea în China ceaiul nu se bea de dimineață „cu inima goală”.

2. Nu bea ceai fierbinte

Atunci când ceaiul e foarte fierbinte, el irită tractul gastrointestinal, în special, gâtul și stomacul. Dacă îl bei regulat foarte fierbinte poți provoca patologii ale acestor organe. Un studiu a arătat că ceaiul servit la o temperatură mai ridicată de 62 de grade duce la o vulnerabilitate crescută la răni ale pereților gastrici.

3. Nu bea ceai rece

Ceaiul cald energizează, clarifică vederea și conștiința. Ceaiul rece însă aduce doar neplăceri – senzația de frig, acumularea mucozităților.

4. Nu bea ceai prea tare

Într-un ceai tare se conține prea mult tanin și cafeină. Excesul acestor substanțe poate genera insomnie și dureri de cap.

5. Infuzezi prea mult

În cazul unei infuzări îndelungate, uleiurile esențiale și polifenolii din ceai se oxidează. În rezultat, băutura nu doar se lipsește de aromă, limpezime și gust, dar și de valoarea nutritivă. În acest fel, se oxidează aminoacizii și vitaminele.

6. Infuzezi repetat

Frunzele de ceai nu mai conțin nimic la a treia infuzare. La prima infuzare frunzele pierd cam jumătate din substanțele benefice. La a doua – cel puțin o treime, iar la a treia – în jur de 10%.

7. Bei ceai înainte de masă

Dacă vei bea prea mult ceai înainte de masă, saliva se va dilua, iar tu vei crede că bucatele nu au gust. În plus, în unele cazuri scade capacitatea organismului de a asimila proteina. Ceaiul trebuie consumat cu cel puțin 30 de minute înainte de masă.

8. Bei ceai după masă

Dacă bei orice tip de lichide imediat după masă, se reduce considerabil concentrația sucului gastric. În rezultat, digestia are loc cu dificultate. Dacă vrei un ceai după masă, așteaptă măcar 30 de minute.

9. Iei medicamente cu ceai

Taninul conținut în ceai are efect asupra medicamentelor, acesta nu le permite să se asimileze în totalitate. Chinezii spun că ceaiul distruge medicamentele.

10. Bei ceaiul de ieri

Ceaiul care a stat peste noapte și-a pierdut vitaminele. În plus, în acesta posibil că s-au înmulțit bacteriile. Totuși, ceaiul de ieri poate fi folosit ca remediu extern în caz de: inflamația cavității bucale, eczemă, durere de limbă, gingii sângerânde, zgârieturi pe piele ș.a.