Cum să menții ordinea în casă? 9 trucuri pe care le-am învățat de la americani!

La fel ca restul națiunilor, americanii au tradițiile și obiceiurile lor când vine vorba de menținerea curățeniei în casă. Aceștia refuză să folosească aspiratoarele obișnuite, sunt obsedați de șervețele umede și au o camera aparte unde țin toate proviziile alimentare. Dar haideți să le luăm pe rând.

#1. Majoritatea americanilor folosesc aspiratoare de mână.

Americanii au o dragoste inexplicabilă pentru aspiratoarele verticale. Chiar dacă au posibilitatea să-și cumpere modele noi sau aspiratoare inteligente, ei continuă să folosească modelul pe care l-au îndrăgit, deoarece acesta este mai eficient decât toate.

Un astfel de aspirator are avantajele sale, dar e greu de mânuit, deoarece cântărește 5-6 kilograme, iar modelele vechi pot cântări și mai mult. În condițiile în care o bună parte din americani își acoperă podeaua cu mochetă, care este un material destul de capricios, datul cu aspiratorul se poate transforma într-un adevărat calvar. Pe de altă parte, aspiratoarele cu sac pe care le folosim noi, fie nu se vând, fie nu se bucură de cerere pe piața nord americană.

#2. Americanii sunt obsedați de șervețele umede.

Ei le folosesc în fiecare zi, în diferite scopuri. De exemplu, am vizitat grădinițe unde menajerele le foloseau în loc de lavete pentru podea. Mai mult decât atât, în magazinele nord americane poți găsi șervețele umede pentru instalații sanitare, pentru bucătărie, pentru lemn, pentru sticlă, pentru gresie, pentru oțel, pentru piele etc. Într-adevăr, șervețelele umede sunt nespus de practice și utile, dar folosirea lor în exces are consecințe negative asupra mediului.

#3. Metoda coșului pentru rufe.

Poate ai văzut prin filme cum o gospodină umblă prin casă cu un coș și adună tot felul de rufe. Această tehnică este foarte populară în SUA și se numește metoda coșului pentru rufe. În fiecare săptămână, toate gospodinele care se respectă își iau coșul și fac un tur al întregii case, punând în coș toate obiectele care nu stau la locul lor, începând cu rufe și terminând cu gadget-uri sau cărți. După care, le întorc acolo unde le e locul.

#4. Casele au cămări pentru stocarea alimentelor.

O altă tradiție a americanilor este să-și facă provizii de alimente pentru câteva săptămâni înainte. De altfel, frigiderele late, cu două uși, nu sunt nicăieri în lume la fel de populare cum sunt în Statele Unite. Și aproape fiecare casă americană are o cămară pentru stocare proviziilor alimentare, fie sub forma unui dulap încorporat în perete, fie sub formă de cameră distinctă. Aici proprietarii stochează apă, alcool, conserve, cereale, chipsuri, detergenți și așternuturi.

#5. Americanii folosesc organizatoare pentru dulapuri.

Din câte poți observa, americanii sunt foarte meticuloși când vine vorba de organizarea spațiului în propria casă. Acolo unde au posibilitatea (dulapuri, sertare, frigidere, cămări, garaje), ei încearcă să optimizeze spațiul folosind cutii, separatoare și organizatoare. Nu atât din lipsă de spațiu, cât din dragoste pentru confort. Dar ca recipientele să-ți fie de ajutor și să nu se transforme într-o povară, ele trebuie organizate inteligent, astfel încât structura să fie rigidă.

#6. Cearșafurile cu elastic.

Americanilor le place ca patul să aibă un aspect cât mai îngrijit și preferă așternuturile cu elastic (fitted sheet) în locul cearșafurilor obișnuite. Grație acestora, lenjeriile lucioase nu alunecă de pe pat și nu mai rămâne loc pentru cute.

#7. Detergent lichid și șervețele umede la spălare.

Americanii folosesc doar detergent lichid și aruncă un șervețel îmbibat cu balsam în mașina de uscat rufe, pentru a da hainelor o aromă plăcută și îmbietoare. În ceea ce privește mașina propriu-zisă, aceasta e nelipsită în casa americanului de rând.

#8. Tocatorul de resturi alimentare este la fel de important ca mașina de spălat.

Un tocator de resturi alimentare este un atribut obligatoriu pentru bucătăria fiecărui american. Dispozitivul mărunțește resturile alimentare care sunt evacuate în sistemul de scurgere. El este instalat între chiuvetă și tubul de evacuare. O asemenea abordare este considerată ecologică, iar pe deasupra, prelungește viața instalațiilor sanitare.

#9. Tava Lazy Susan.

Această tavă poate fi găsită în casa fiecărui american. Nimeni nu știe exact de ce este numită Lazy Susan (Susan cea leneșă), dar cert este că o astfel de organizare a spațiului e numai bună pentru sticle, borcănașe și tot felul de tuburi, atât în bucătărie, cât și în baie sau în oricare altă cameră din locuința ta.

Citește și: O casă curată, o minte ordonată! Oamenii care au aceste 10 lucruri în casă duc o viață mai liniștită!