Cum o bătrânică flămândă, încălțată în cizme subțiri, mi-a schimbat întreaga viziune de viață?

Era o zi de joi. Treceam grăbit și îngândurat prin raionul alimentar în speranța de a găsi cât mai rapid o bucată de șuncă pentru labradorul meu și a mă întoarce rapid acasă. Când într-un mod miraculos, atenția mi-a fost atrasă de o bătrânică care examina minuțios ceva. Am urmărit-o cu atenție timp de vreo 5 minute și mi-am dat seama că încearcă să găsească cele mai ieftine conserve de carne și pește. Totodată, în ciuda frigului caracteristic unui sfârșit viguros de noiembrie, bunicuța era încălțată într-o pereche de cizme de cauciuc, nespus de subțiri.

Nu-s mare filantrop și nu am făcut multe acte de binefacere în viața mea, dar fiind mai sentimental de fire, am hotărât să mă apropii de ea și i-am umplut coșul cu cele mai diverse conserve, după care am fost la casa de marcat și le-am achitat. Femeia nu-și putea opri lacrimile de bucurie. Ne știind cum să o mai ajut, am rugat-o să aleagă orice produs își dorește și să-l pună în coș. Nu o să-ți vină să crezi, dar tot ce a ales a fost un pachet de orez și cel mai ieftin unt care era scos la vânzare.

Un pachet de orez și cel mai ieftin unt! Îți imaginezi?

Atunci i-am propus să-mi zică ce produse îi lipsesc în frigider și să umplu coșul de sine stătător și am aflat că nu are mâncare în principiu, ba chiar a deconectat frigiderul său vechi ca să nu consume energie degeaba. Iar de obicei, aceasta se alimentează cu conserve ieftine, fiindcă nu are bani de alte produse.

“Știi, dragule, când m-am pornit azi la magazin, l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să-mi trimită 10 lei pentru alimente. Și uite ce cadou mi-a făcut”, a remarcat cu un zâmbet nostalgic și autentic femeia.

Spre surprinderea mea, aceasta nu locuia într-o casă veche, ci într-un bloc nou, proaspăt renovat. Acest apartament l-a primit după demolarea blocului său avariat. Înainte, bătrână locuia împreună cu fiul său, dar acesta a decedat cu câțiva ani în urmă. Nu puteam să înțeleg cum atâția oameni bogați din acel bloc puteau să treacă această realitate cu vederea. Atât de greu este să-i cumperi o pâine? Cizmele subțiri de cauciuc nu au stânjenit pe nimeni? Apropo, pentru coș am cheltuit în jur de 150 de lei, bani care pot costa viața unui om.

Am intrat în casă și am descoperit carton peste tot. Aparatele de uz casnic și mobilierul lipseau, de parca au fost furate. Bătrâna mi-a zis că vinovate se fac nora și mama ei, care după moartea fiului, au venit și au luat totul, iar acum așteaptă moartea sa că sa poate prelua și apartamentul.

Apropo, în tinerețe, aceasta nu era ultimul om din oraș. Femeia a lucrat profesor universitar, a fost cercetator în industria aeronautică, a cântat pe scenă…își imagina oare atunci acea tânără frumoasă ce bătrânețe nesemnificativă o așteaptă în viitor?

Bătrâna mi-a dezvăluit că are și o soră, care o sună o dată în lună să verifice dacă mai este în viață, iar când află că mai trăiește, nu își ascunde dezamăgirea. Toți așteaptă cu entuziasm moartea bătrânei, chiar și micuțul său nepot.

Când am plecat, femeia plângea de recunoștință, iar sufletul meu se rupea din cauza neputinței, realizând cât de adâncă e prăpastia în care ne prăbușim ca specie. Un om poate să moară de foame, în timp ce vecinul său hrănește labradorul cu șuncă. Medicul constată decesul, iar rudele răsuflă ușurat că în sfârșit au pus mâna pe imobil. Omul contribuie la dezvoltarea țării și peste 30 de ani nu are cine să-i ofere o bucată de pâine. Stat european. Civilizație contemporană.

Acest incident mi-a schimbat viziunile, m-a determinat să fiu mai bun, să fiu cel căruia îi pasă de alții, să-i determin pe restul să procedeze la fel, fiindcă omenirea poate fi schimbată spre bine doar prin politica pașilor mărunți, adică încet, dar sigur, doar prin efortul conjugat al tuturor. Prin urmare, vă îndemn să avem grijă de bătrânii noștri! Nu o să te faci mai sărac dacă de câteva ori pe lună vei ajuta un bătrân cu câte 10-20 de lei, dar pentru ei asta poate face diferența dintre viață și moarte.