Cu cât e mai înalt nivelul de trai, cu atât mai simplu oamenii se îmbracă

Oamenii fericiți se îmbracă simplu. Cel puțin asta reiese din Raportul Fericirii Mondiale a ONU. Încă din 2011, fericirea a început să fie măsurată în țările lumii. Cercetătorii realizează un studiu amplu bazat pe părerea subiectivă a oamenilor despre viața lor, dar și pe nivelul de trai al cetățenilor din diferite țări, conform indicatorilor oficiali. În cele din urmă, este realizat un clasament al statelor în funcție de cât de fericiți sunt cetățenii ei.

Astfel, primele 10 țări în acest clasament sunt:

1. Norvegia

2. Danemarca

3. Islanda

4. Elveția

5. Finlanda

6. Olanda

7. Canada

8. Noua Zeelandă

9. Australia

10. Suedia

În ultimii ani, unele țări se mai schimbă cu pozițiile, dar Top 10, de regulă, este format din aceleași state.

Știi ce au în comun aceste țări? Pe lângă faptul că e un nivel înalt de trai, standarde sociale ridicate și acces la servicii de calitate, din punct de vedere al fashion bloggerilor, cetățenii acestor țări se îmbracă foarte simplu.

Țările care dictează moda mondială, precum Franța, Spania sau Italia se află peste câteva zeci de poziții. Franța – locul 32, Spania locul 37, iar Italia, unde fiecare copil știe cum să-și asorteze pantalonii, este pe locul 50 din 137 de state analizate.

De ce se întâmplă așa în aceste țări? Acolo nimeni nu-și bate capul cu câți milimetri să îndoaie pantalonii, potrivit unei analize din revista Vogue. Poartă ceea în ce se simt confortabil, fără să aibă grijă ca să fie stilat. Tricourile, blugii, adidașii și hanoracele sunt elementele de bază pentru orice garderobă, fiind ea a unei femei, a unui bărbat sau a unui copil.

Unii bărbați de la noi, care au fost în Suedia sau Olanda, se plâng că nu au văzut nicio femeie frumoasă „că nu ai la ce te uita”. Paradoxul este că aceste femei sunt fericite, pentru că nu trebuie să alerge la muncă în fustă creion și pantofi cu tocuri de 10 cm, iar bărbații sunt fericiți, chiar dacă femeile lor nu arată ca în revistele de modă 24/7. Explicația e foarte simplă: au alte priorități. Pentru fericire e nevoie de altceva decât haine stilate.

Poate că atunci când omul se simte fericit, protejat, liniștit, el nu are nevoie să demonstreze lumii statutul său? Cei care poartă blugi și hanorac pur și simplu își savurează viața și atât.