
Se pare că pungile din hârtie aduc mai multe daune planetei decât pungile din plastic. Deși cele din urmă se descompun mai greu, primele influențează negativ natura încă din timpul fabricării.
Potrivit cercetărilor, pentru fabricarea pungilor de hârtie e nevoie de 4 ori mai multă apă și energie, iar în procesul de confecționare se elimină cu 70% mai multe deșeuri. De asemenea, fertilizatorii și alte chimicale utilizate pentru creșterea copacilor din care să se producă hârtie provoacă ploile acide și influențează negativ fauna acvatică mai mult decât în cazul fabricării pungilor din plastic.
Agenția Britanică pentru Protecția Mediului a ajuns la concluzia că pungile de hârtie contribuie într-o proporție mai mare la încălzirea climatică decât cele de plastic. Acest lucru ar putea fi evitat doar dacă pungile de hârtie ar putea fi utilizate de mai multe ori, ceea ce e practic imposibil din cauza rezistenței scăzute.
Asta nu înseamnă însă că pungile din plastic sunt bune, chiar dacă pentru ele se folosesc mai puține resurse la fabricare, ele nu sunt biodegradabile și sunt foarte periculoase pentru vietățile sălbatice.
Deși în magazine se propun atât pungi de plastic, cât și de hârtie, specialiștii recomandă totuși să venim cu o pungă din textil specială pentru cumpărături. Aceasta poate fi utilizată de nenumărate ori și cu ea nu contribuim în niciun fel la poluarea planetei.
Totuși, ai grijă s-o speli periodic pentru că ea adună murdărie și bacterii de la produsele achiziționate.