Cine a zis că banii nu cresc în copaci? Acești arbori reprezintă coșmarul numismaților

Astăzi este destul de greu să găsești monede antice, însă nu și în pădurea scoțiană „Peak District”. Aici visurile numismaților „cresc” la propriu în copaci, în rânduri dese, pe scoarță sau ramuri. Cum au ajuns ele acolo? Probabil vine de la o superstiție veche, răspândită în Marea Britanie.

Tradiția veche cerea de a aduce zeilor pădurilor ofrandă în schimbul dorințelor îndeplinite. Oamenii își puneau o dorință și băgau o monedă în scoarța copacului. Unii cereau bogăție, alții – sănătate. Așa sau altfel, însă unii arbori s-au transformat în niște cavaleri plini de armură.

Inițial, oamenii aduceau în dar zeilor bijuterii sau dulciuri. Apoi, în viața britanicilor a apărut pomul de Crăciun, care era decorat cu cele mai sclipitoare decorațiuni. De aceea, monedele au fost lăsate pentru copacii din pădure. Pelerinii îi numeau copacii dorințelor. Se credea că moneda dăruită lua cu ea toate necazurile, bolile, blestemele și sărăcia. Iar cu cât mai multe monede erau fixate în scoarță, cu atât mai mulți copii se vor naște.

Deși pare straniu, această tradiție încă se mai păstrează. Asta o dovedesc monedele din secolul nostru, care au fost băgate alături de celelalte. Pentru ca o monedă să intre în copac, e nevoie de o piatră sau un ciocan.

Cea mai veche monedă găsită în această pădure datează cu anul 1700. Cel mai curios este că, odată cu trecerea anilor, copacii au început să „înghită” monedele și astfel mai puteau fi adăugate altele.

Pădurea „Peak District” este o rezervație naturală, dar poate fi vizitată de către turiștii numismați.

Sursa