Care-i faza? 5 surprize misterioase, descoperite pe monumente arhitecturale vestite

Admirând unele biserici sau catedrale nu este exclus să observi niște basoreliefuri ciudate sau care nu se înscriu în stilul clădirii. Cum ar fi de exemplu, un cap de taur la intrarea într-o catedrală gotică sau astronauți pe o construcție ridicată în secolul XVIII.

Domul – Catedrala Santa Maria del Fiore (Florența, Italia)

Exteriorul Domului din Florența este decorat cu o grămadă de elemente inconfundabile, a căror proveniență nu este clară. De exemplu, în partea vestică se află capul unui taur. Nimeni nu știe exact cum a ajuns acolo, dar există o versiune interesantă.

O legendă spune că în secolul XV, în timpul ridicării catedralei, unul dintre zidari avea o idilă cu soția unui comerciant bogat. Soțul înșelat, după ce aflat despre asta a scris o plângere în adresa judecății bisericești. Ca să se răzbune, zidarul a făcut acest cap de taur și l-a pus cu fața la magazinul comerciantului, drept amintire despre persoana pe care iubește cu adevărat soția sa.

Catedrala Națională din Washington (SUA)

Această catedrală se află pe locul 6 în lume după dimensiune. A fost construită timp de 83 de ani, din 1907 până în 1990. Clădirea este decorată din plin cu sculpturi, picturi murale și mozaică. Sunt mai mult de 400 de îngeri și gargui, iar în partea nord-vestică stă și capul lui Darth Vader.

Această decorațiune a apărut în rezultatul unui concurs pentru copii. Aceștia au concurat pentru cea mai bună schiță a unor gargui sau himere. A fost desemnat câștigător un băiat din Nebraska, care l-a schițat pe răufăcătorul din „Războiul Stelelor”.

Biserica Sf. Iacob (Brno, Cehia)

Biserica Sf.Iacob a fost construită de 3 ori în același loc. Inițial, era o biserică în stil roman, după dărâmarea acesteia a fost construită una în stil gotic, care cu timpul a obținut trăsături baroc. Însă omul gol cu două capete este prea mult chiar și pentru stilul baroc.

Potrivit legendei, cândva lângă această biserică mai era un templu. Bineînțeles, concurența era mare. În rezultat, a câștigat Biserica Sf.Iacob, iar figurina nu a fost decât o reacție ironică în adresa celor ce au pierdut.

Acesta însă nu este cel mai ciudat element al acestei construcții. În 2011, în timpul unor lucrări subterane, a fost descoperită o criptă îngrozitoare. Aici au fost găsite osemintele a peste 50 mii de oameni decedați în timpul epidemiei de ciumă.

Catedrala nouă din Salamanca, Spania

Această catedrală a fost construită din secolul XVI până în XVIII în locul celei vechi, care era neîncăpătoare pentru orașul în creștere. De aceea, are influențe atât gotice, cât și baroc. Nu este clar un singur lucru: astronautul din care stil face parte?

Mai mult, pe pereții acestei catedrale mai poți vedea și o creatură mitică ce seamănă cu un dragon și mănâncă înghețată. Aceste inserții moderne au fost adăugate în timpul restaurației din 1992.

Biserica Iacobinilor din Toulouse, Franța

Biserica iacobinilor este o construcție gotică din secolul XIII, construită din cărămidă roșie. În interior se păstrează moaștele Sf. Thomas Aquinas, alături de care sunt ridicate două coloane, ce stau pe o bază dreptunghiulară. Între ele stau prinse niște mâini și niște picioare, așa încât pare că cineva a fost strivit. Dar până în prezent nici ghizii locali nu știu despre semnificația acestora.

Sursa