Salarii pentru îngrijirea nepoților: Turcia promovează o lege pe care toți bunicii o așteptau!

Creșterea și educarea unui copil nu e o sarcină deloc ușoară. Poate că e cea mai grea și mai importantă sarcină pe care o putem avea pe parcursul vieții. Și dacă cu educația și transmiterea anumitor valori ne descurcăm ușor, cu partea materială e un pic mai greu.

De regulă, imediat cum se termină concediul de creștere a copilului, mamele sunt nevoite să iasă la muncă, din motive lesne de înțeles. Și “mica povară” cade pe umerii bunicuțelor.

Nu și în Turcia, unde autoritățile centrale au decis să plătească bunicuțele care au grijă de nepoții lor, așa încât mamele să poată ieși liniștit la muncă, iar mamele lor să stea cu micuții și să mai facă și niște bani, sub formă de îndemnizații.

Programul pilot a fost lansat în două regiuni – Bursa și Izmir, și scopul lui este de a crește implicarea femeilor în sectorul economic și de a susține natalitatea. În toată lumea, femeile fie sunt nevoie să renunțe la aportul financiar, fie trebuie să angajeze o bonă, fie trebuie să apeleze la părinți.

Turcii au hotărât să rezolve toate problemele concomitent. În acest fel, și copii vor avea o persoană caldă alături, care să se ocupe de educația lor, și bugetul familiei nu va avea de suferit. Dimpotrivă, bunicile vor avea un venit suplimentar pentru îngrijirea copilului, de aproximativ 100 de euro pe lună.

În cadrul experimentului deja s-au înscris peste o mie de familii. Iar dacă programul va avea succes, practica va fi extinsă și în alte regiuni ale țării, iar mai apoi în toată țara. Astfel, femeile vor avea posibilitatea să revină la programul de muncă obișnuit, fără să fie nevoite să angajeze o bonă sau să-i plătească bunicii din propriul buzunar.

Toată lumea are de câștigat. Și mamele, și tații, și bunicile, și, ce mai important – copiii. Rămâne de văzut dacă proiectul va da roade și, cine știe, poate că într-o zi ne vom trezi și în România cu o astfel de lege.

Citește și: Primul an din viața unui copil: Doar părinții vor înțelege căldura și chinul din spatele acestor imagini!