Bogătașii unei localități elvețiene au refuzat să primească migranți și au plătit o amendă de $250 000

Oberwill-Lieli este unica localitate din Elveția în care este interzis accesul refugiaților. După ce guvernul elvețian a dispus ca fiecare canton al țării să primească câteva mii de refugiați, locuitorii comunei Oberwill-Lieli au organizat un referendum și au decis că mai bine vor achita o amendă enormă, decât să adăpostească refugiați din țări sărace, care vor pune în pericol modul lor de viață.

Oberwill-Lieli este unul dintre cele mai bogate sate din Europa. Ca urmare a acestei decizii, administrația locală a achitat o amendă de 250 de mii de dolari.

Oamenii și-au motivat decizia prin faptul că femeile și copii vor fi expuși pericolului de abuz sexual, iar pacea locuitorilor ar putea fi tulburată. Astfel, majoritatea celor 2200 de locuitori, dintre care 300 milionari, au refuzat să primească refugiați și au ales să achite o amendă pentru asta.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni din localitate au fost de acord să achite o parte din amendă din propriul buzunar. „Noi am muncit o viață ca să avem acest sătuc minunat și nu vrem ca cineva să-l distrugă. Localitatea noastră nu este potrivită pentru refugiați” au declarat aceștia.

Și într-adevăr, Oberwill-Lieli este un loc pitoresc, cu câmpuri verzi, în preajma munților Alpi, cu case în stil englez a căror preț de piață începe de la 1,5 mln de dolari. Deși satul se află la 15 km de Zurich, pe drumurile impecabile circulă foarte puține mașini, iar criminalitatea este practic zero.

Referendumul a avut loc la 1 mai 2016, după ce Elveția a acceptat să primească în țară cel puțin 50000 de sirieni, victime ale războiului civil.