Am petrecut în Serbia mai mult de 10 ani și iată încă ce mă nedumerește

Am petrecut în Serbia mai mult de 10 ani: am studiat, am muncit și am trăit în Belgrad. Ulterior, m-am întors acasă, dar mai revin uneori în această țară micuță și pe alocuri ciudată. Probabil, ca și oricare altă țară are unele lucruri pe care străinii nu le pot înțelege.

1. Femeile primesc flori doar cu 2 ocazii

În Serbia nu se dăruiesc flori fără motiv, doar la nuntă sau la înmormântare. De obicei, cele mai multe chioșcuri cu flori sunt pe lângă cimitire.

2. Oaspeții pot intra încălțați în casă chiar și iarna și pot fuma oriunde vor

Dorințele oaspetelui sunt lege pentru gazdă. În mod normal, ți se propune o cafea cu puțin gem de casă și o țigară.

3. Pepenele roșu este legumă și puiul nu este carne

În Serbia carnea de pui este considerată mâncare pentru săraci și este pusă pe același cântar cu peștele. Când spui carne în Serbia, te referi la cea de porc sau de vită. Carnea poate fi adăugată în înghețată. Este și un festival dedicat acestui fel de mâncare.

4. Toți se tem de curenții de aer

Se consideră că e cauza multor boli. Însă chiar și așa, iarna serbii umblă fără caciuli, în adidași și se îmbracă destul de subțire.

5. Nu oricine poate fi pensionar

Dacă o persoană a lucrat mai puțin de 15 ani oficial, nu are dreptul la pensie. În cel mai bun caz, poate primi o indemnizație socială pentru săraci.

6. Aproape fiecare al doilea automobil are 10-15 ani și seamănă cu niște bombe cu efect întârziat

https://www.instagram.com/p/BXSiVP0DRp_/?utm_source=ig_embed

Serbii cumpără automobile vechi din țările mai dezvoltate din Europa. Benzina este foarte scumpă de aceea sunt preferate mașini cu motor diesel.

7. Pentru conturi bancare deschise în alte țări poți fi sancționat

Potrivit legii, un cetățean serb trebuie să aibă motive serioase și un acord al Băncii Naționale pentru a avea cont în altă țară. În caz contrar, este amendat.

8. Au camere de baie, dar nu le folosesc pe deplin

În Serbia nu există apă caldă livrată prin sistem centralizat de un anumit furnizor. În fiecare casă există câte un mic boiler, care le permit să facă un duș maxim 15 minute. Doar bogații își permit o baie în cadă.

9. Salariul mediu este de 300 euro, iar serviciile comunale constă între 100-150 euro

Multă lume ajunge să aibă datorii. Chiar și după ce își întemeiază o familie și au copii continuă să trăiască cu părinții pentru a economisi la servicii. Unele legi înrăutățesc situația. De exemplu, părinții sunt obligați să cumpere copiilor cărți noi. Este interzisă cumpărarea și vinderea cărților folosite. Unii copii cântă pe stradă ca să strângă bani pentru cărți.

10. Chiar dacă nu au de toate, sunt gata să se împartă

De câțiva ani, în Serbia a fost lansată o acțiune umanitară numită Kuke Dobrote, în traducere „Cuierul bunătății”. Lângă tomberoanele pentru gunoi sunt puse cuiere de care oamenii pot agăța pungi cu mâncare sau haine pentru săraci.

Sursa