Aceste 7 vietăți au dispărut în secolul 21. Ultimele poze din viața lor.

Flora și fauna planetei sunt mari și diverse, dar, din păcate, există statistici triste, potrivit cărora peste 850 de specii de animale și plante au dispărut de pe suprafața pământului în ultimii 500 de ani. Procesul de dispariție este influențat de mulți factori: de la calamitățile naturale, până la intervenția umană directă. Există, de asemenea, unii locuitori ai planetei care au dispărut destul de recent, iar mica noastră recenzie prezintă animale care au dispărut în secolul XXI.

1.Broasca țestoasă elefant
Lumea a aflat despre Galapagos, sau, așa cum se mai numesc și ele, țestoasele elefant la sfârșitul secolului al XIX-lea, când Albert Gunther a descris prima dată această specie și a prezentat desenele comunității științifice, dar chiar și atunci, acestea erau puține la număr și erau pe cale de dispariție. La începutul secolului al XX-lea, a început o campanie de conservare a acestei specii unice, dar toate eforturile au fost în zadar.

Ultimul reprezentant al acestei frumoase și unice broaște țestoase pe nume Lone George a murit în captivitate pe 24 iulie 2012. Din acest moment, aceste broaște țestoase sunt considerate oficial dispărute.

2. Bucardo
La sfârșitul secolului al XX-lea, pe vârfurile montane din Pirinei, locuia cel mai frumos reprezentant al familiei caprelor de munte – bucardo. Astăzi, în memoria noastră rămân doar desene și fotografii ale acestui animal. Bărbații se deosebeau de femele din coarnele mai mari și mai masive, iar vârsta exactă a animalului putea fi găsită la marginile coarnelor. O scădere accentuată a subspeciei a început la începutul secolului al XX-lea, când mai erau doar 40 de indivizi. În 2000, ultima femelă Bucardo, numită Celia, a murit, iar specia a fost declarată oficial dispărută.

3. Porumbel verde pătat
Acest reprezentant uimitor al păsărilor s-a diferit de omologii săi prin culoarea verde strălucitoare și, cel mai important, prin dimensiunile sale mari, ajungând până la 32 de centimetri în lungime.

În anii 20 ai secolului al XX-lea, o pasăre unică a fost văzută pe insule din Oceanul Pacific, iar în 1898, Joseph Smith a reușit chiar să schițeze un porumbel verde. Data oficială de recunoaștere a speciei ca dispărută a fost 2008, când zoologii au confirmat că nu a rămas în lume niciun porumbel verde pătat.

4. Rinocerul negru din Camerun
Unul dintre principalele motive pentru dispariția acestui uriaș care trăia în savane la sud de Sahara a fost exterminarea și braconajul lor activ. Acest animal erbivor și destul de pașnic a atins dimensiunea de 4,2 metri lungime, în timp ce cântărea aproximativ 1,4 tone.

Vânătorii au ucis animale din cauza valorii cornului, precum și a cărnii, care era o delicatesă scumpă. În ciuda faptului că vânătoarea pentru această specie unică era interzisă, braconierii au continuat să omoare animalele. Ultima dată, potrivit martorilor oculari, acești rinoceri au fost văzuți în Africa de Vest în 2006, iar din noiembrie 2013 această subspecie este considerată oficial dispărută.

5. Rața pitică
Această pasăre drăguță din familia micilor toadstools, până de curând, încânta urechea cu cântecele sale vrăjitorești, dar la începutul anilor 1980, populația a început să scadă brusc.

A fost posibilă de întâlnit pe lacurile din Madagascar, dar foarte rar a intrat în lentilele camerei, de aceea a supraviețuit doar o fotografie a ei. Dimensiunea redusă a aripilor nu permitea păsării să facă zboruri lungi, așa că nu a putut să se adapteze la schimbările din condițiile de habitat natural. În 2010, organizațiile mondiale de conservare au declarat că pasărea din Madagascar a dispărut.

6. Delfin chinezesc de râu
Cel mai uimitor mamifer de la sfârșitul secolului al XX-lea a trăit în apele noroioase din Yangtze-ul chinezesc și i-a încântat pe locuitorii locali și pe numeroși turiști cu caracterul său bun și plăcut.

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, dezvoltarea rapidă a industriei în China a dus la poluarea apelor râurilor, ceea ce a dus în cele din urmă la o scădere a populației delfinului de apă dulce. Braconierii au avut, de asemenea, o mână în dispariția lor. Ultimul reprezentant al speciilor unice de delfini de râu, numit Kvikvi, a murit în iunie 2002, iar în 2006 specia a fost declarată complet dispărută.

7. Capul Verde Giant Skink
O șopârlă mare trăia pe insule din apropierea vârfului sudic al Africii. A fost considerată oficial un erbivor.

Zoologii au stabilit că motivul trist și principal al dispariției lor a fost activitatea viguroasă a oamenilor în habitatele șopârlei. Ca urmare a schimbărilor în habitatul natural, șopârlele nu au reușit să se adapteze și au început să dispară. Vegetația care a hrănit specia a dispărut, iar în 2013 această specie de reptile a fost declarată oficial dispărută.