8 fapte curioase despre cel mai rece loc de pe glob. Cum supraviețuiesc acolo oamenii?

Cei care se plâng de vremea rece de iarnă ar fi bine să se întrebe despre temperatura din satul Oymyakon din Yakutia. Nu trebuie să mergi acolo, doar privește fotografiile de acolo pentru a începe să iubești acele -5 grade din localitatea ta.
Oymyakon este numită cea mai rece așezare de pe Pământ, deoarece temperatura medie în timpul iernii este de aproximativ -50 de grade. Cea mai mică valoare, care a fost înregistrată aici în 1924 – minus 71! Prin urmare, satul este numit și „polul frigului”. În mod ironic, Oymyakon, tradus, înseamnă „apa care nu îngheață” – în cinstea unui izvor termal din apropiere. Localnicii aduc căprioare și vaci aici să bea și să se încălzească.

Este nevoie de două zile pentru a ajunge în satul din Yakutsk, capitala regiunii locale. Transportul rutier este singurul mijloc de comunicare, deoarece avioanele pur și simplu nu decolează la temperaturi atât de scăzute. Mulți șoferi preferă să nu oprească mașinile pe stradă, pentru că atunci s-ar putea să nu o mai pornească.
În general, populația locală din Yakutia a învățat să se adapteze la condiții extreme. Dieta lor conține întotdeauna carne – carne de vită, iepure. Și o mult pește, inclusiv crud.
Este dificil pentru cei cu probleme de vedere. Încearcă să nu poarte ochelari în aer liber, deoarece pot îngheța pe față. Înmormântarea este mai dificilă. Pentru a săpa un mormânt, pământul este încălzit cu focuri și acest lucru poate dura trei zile.
Există o concepție greșită că oamenii de aici se încălzesc cu votcă. Pe stradă, o persoană beată va adormi și va îngheța mai repede, prin urmare, votca este tratată cu atenție aici. Și oamenii se deplasează de-a lungul străzilor în linii – de la o clădire la alta, din magazin în magazin, acoperindu-și fețele cu eșarfe pentru a nu îngheța.
Frigul nu permite săparea gropilor și realizarea fundațiilor pentru case, așa că sunt ridicate pe grămezi.

Există, de asemenea, o perioadă caldă în Oymyakon. Este adevărat, este foarte scurtă – doar trei luni de vară, când temperatura poate crește la -30 de grade. Atunci sătenii se plâng de căldură.