
Cine este bărbatul care a donat sânge pentru 2 milioane de copii bolnavi din întreaga lume? Ce animal fictiv a devenit cetățean oficial al Japoniei? Și de ce rinocerul alb va dispărea ca specie în curând și nu avem nici o șansă să-l salvăm. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare!
Curiozități neobișnuite despre lumea care ne înconjoară!
#1. Deasupra e reprezentată scara cea mare a Titanicului, reconstituită în film, iar dedesubt, tot ce a mai rămas din scară în prezent.
#2. Strada Baldwin, din Dunedin, Noua Zeelandă, e cea mai înclinată stradă din lume. Dacă te întorci băut de undeva riști să te dai de-a rostogolul.
#3. Așa arăta centrul orașului Las Vegas în 1955. Banii fac adevărate minuni.
#4. În 1972, un avion cu 45 de pasageri s-a prăbușit în munții Anzi. 33 de persoane au supraviețuit căderii. Echipajele de salvare i-au căutat timp de 72 de zile până ai găsi. Din 33 au rămas numai 17 care au reușit să supraviețuiască fără hrană și adăpost, în condiții de ger teribil.
#5. Doi frățiori din Yakutia, Federația Rusă.
#6. Uneori viața te ia pe nepregătite, în sensul bun al expresiei. La vârsta de 32 de ani, Robert Smalls s-a transformat din sclav în congresman. În timpul Războiului Civil acesta a luptat pentru armata Nordului, iar după abolirea sclaviei a devenit membru al Congresului și om de afaceri respectat.
#7. Prima fotografie a mausoleului Taj Mahal, India, 1885.
#8. Bufnițele nu au grăsime pe pene, spre deosebire de alte păsări. Acest lucru le permite să zboare fără a scoate vreun zgomot, dar le da mari bătăi de cap în timpului ploilor. Penele lor se udă ușor, de aia bufnițele evită să zboare în timpul precipitațiilor.
#9. Crucișătorul american Johnston, scufundat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperit recent la 6400 de metri adâncime lângă Insulele Filipine. Acesta este cel mai profund naufragiu din lume.
#10. De la Povestea jucăriilor (1995) până la Povestea jucăriilor 4 (2019). Calitatea animației a evoluat colosal în 25 de ani. Mă tot întreb ce surprize ne rezervă viitorul.
#11. Magnolia este un arbore exotic, cu flori frumoase, care există pe Pământ de mai bine de 60 de milioane de ani. Florile sale sunt polenizate de gândaci, deoarece atunci când a apărut, pe planetă nu existau albine.
#12. Ultimul rinocer alb de sex masculin a murit în 2008. În prezent au rămas doar doi reprezentanți ai acestei specii pe întreg globul pământesc. Și ambele sunt femele. Când acestea se vor stinge din viață, specia va înceta să mai existe.
#13. Ha’a Keaulana este regina surfingului mondial. Ea este fiica surferului Brian Keaulana și nepoata surferului Buffalo Keaulana, o adevărată legendă în Hawaii. În imaginea de mai jos Ha’a se antrenează pentru a-și ține respirația sub valuri. Din câte vezi, așchia nu sare departe de trunchi.
#14. Vulturul harpie este unul dintre cei mai puternici prădători înaripați de pe planetă. Ghearele sale sunt la fel de rezistente ca cele ale unui urs. Vulturul poate smulge leneșii de pe copaci și poate ridica un pui de cerb la sute de metri înălțime.
#15. Uite așa arată rămășițele unui cuib de harpie. O adevărată teroare a junglei.
#16. Aceasta este fotografia unui soldat care făcea parte din armata de Nord, în timpul Războiului Civil din SUA. Fotografia a fost restaurată 162 de ani mai târziu. Tehnologiile digitale contemporane pot face adevărate minuni.
#17. La vârsta de 13 ani, James Harrison a suferit o operație complicată în timpul căreia a avut nevoie de tocmai 13 litri de sânge. Scăpând cu bine, James a decis să devină donator. Mai mult decât atât, în sângele său au fost descoperiți anticorpi rari, care ajută la salvarea bebelușilor de infecții cu care corpul lor nu se poate descurca. Aflând despre acest lucru, James a decis să doneze cât mai mult sânge posibil. Bărbatul a donat sânge săptămânal timp de 60 de ani, salvând într-un fel sau altul, peste 2,4 milioane de copii.
#18. Această omidă sperie potențialii prădători cu două rânduri de puncte albe între ochi, care arată ca niște dinți enormi.
#19. Împăratul roman Caligula, era renumit pentru bunăvoința și blândețea sa. Însă apoi s-a îmbolnăvit de o boală necunoscută, din cauza căreia avea crize de furie și bestialitate. Boala s-a agravat și Caligula s-a transformat într-un adevărat tiran.
#20. Steagul uneia dintre navele de război spaniole, care au participat la bătălia de la Trafalgar de partea Franței.
#21. Oamenii de știință susțină că erupția vulcanului Geldingadalir din Islanda, care a avut loc recent, poate dura câțiva ani.
#22. În 2015, Godzilla a fost recunoscut oficial ca cetățean al Japoniei și a fost numit ambasador al turismului în țară.
Citește și: Vreau să știu: 33 de lucruri fascinante despre lumea în care trăim!