21 de imagini uimitoare: British Wildlife Photography Awards și-a anunțat câștigătorii pentru 2023

British Wildlife Photography Awards și-a anunțat câștigătorii pentru 2023 și toate imaginile sunt pur și simplu uluitoare. La competiția din anul acesta, s-au făcut peste 13.000 de înscrieri.  Charlie Page a câștigat marele premiu de 5.000 de lire sterline pentru imaginea sa cu o vulpe roșie care se mișcă printr-o pădure distrusă, pentru a face loc unui sit industrial.

Au existat 10 categorii diferite în competiție – Comportamentul animalelor, Portretele animalelor, Alb-negru, Marea Britanie botanică, Coasta și marina, Habitat, Marea Britanie ascunsă, Fauna sălbatică urbană, Pădure sălbatică și tineretul. Vezi imaginile câștigătoare în galeria de mai jos.

#1 „O privire către viitor…” de Charlie Page. Fotografia câștigătoare !

Animal: Vulpea roșie (Vulpes vulpes)
Locație: Lee Valley Park, Anglia

„Știam că această zonă este de încredere pentru vulpi și îmi doream o fotografie cu fundalul industrial. Într-o zi, când îmi configuram camera de la distanță, o vulpe s-a apropiat de mine. Neștiind ce să fac, am rămas nemișcat și, în mod surprinzător, vulpea s-a oprit chiar în cadrul meu. După ce am făcut poza, eram confuz de ce se apropiase atât de mult. În retrospectivă, această întâlnire probabil spune povestea mai mult decât fotografia în sine. Fauna sălbatică s-a obișnuit cu noi să le invadăm. Cred că copacul doborât și aspectul de dor de pe fața vulpii înfățișează perfect această tragedie. Sper ca toate fotografiile cu animale sălbatice să nu arate așa în anii următori.”

#2 „Branching Out” de Billy Evans-Freke

Animal: bufniță (Strix aluco)
Locație: East Sussex, Anglia

„Stăteam afară când am auzit niște mierle devenind mintale în pădurea de lângă casa mea. Am intrat să arunc o privire, pentru că știam că asta însemna că era o bufniță în jur. Totuși, în timp ce căutam această bufniță evazivă, am auzit un scârțâit ascuțit. Inima mi-a sărit în acțiune, când știam că asta însemna că undeva în apropiere se află o bufniță! După vreo zece minute, m-am apropiat de bufniță, dar tot nu o observăm. Apoi am prins brusc o minge albă de puf în coada ochiului. M-am manevrat într-o poziție mai bună, astfel încât să am un fundal mai frumos și să am început să fac fotografii.”

#3 „Hitching a Lift” de James Roddie. Câștigător la categoria comportamentul animalului

Animal: broască râioasă comună (Bufo bufo)
Locație: Cromarty, Scoția

„Migrația broaștei râioase comune către locurile lor de reproducere poate fi un eveniment spectaculos de urmărit. Pe măsură ce femelele mari se îndreaptă spre apă, masculii mai mici se apropie de ele pentru a încerca să le cucerească. Poate duce la un comportament amuzant, deoarece mai mulți masculi vor încerca adesea să cucerească aceeași femelă. Această imagine a fost surprinsă exact când unul dintre bărbați a încercat să-l alunge pe altul. Poate fi un lucru destul de dificil de fotografiat, deoarece aceasta este o situație în care broaștele râioase se mișcă surprinzător de repede.”

#4 „Curtea cu știuci” de Robert Cuss

Animal: Știucă de nord (Esox lucius)
Locație: Stoney Cove, Leicestershire, Anglia

„Această fotografie a fost făcută în urma unui scuba – diving cu scopul de a găsi știuca. Am dat peste un grup de șase știuci, dintre care două s-au mutat, lăsând acest grup de patru – trei masculi și o femelă. În timpul curtării, masculii sunt uluiți de scafandri, așa că a fost posibil să se apropie de ei și să facă o serie de fotografii, chiar și cu un obiectiv fisheye. Este neobișnuit să găsești știucă în ape atât de puțin adânci, cu masculii încolțind femela pentru a o face să depună icre.”

#5 “Sleeping With Dandelions” de Lewis Newman. Câștigător la categoria Portretele animalelor

Animal: Vulpea roșie (Vulpes vulpes)
Locație: Londra, Anglia

„După ce am petrecut mult timp cu această vulpe, a început să învețe că nu sunt o amenințare. Acest lucru mi-a oferit niște oportunități fotografice grozave. Am ajuns să-i cunosc rutina și, pe măsură ce florile sălbatice au început să crească, am găsit-o încovoiată printre ele. Când păpădiile începeau să se deschidă, erau câteva zile când se trezea acoperită cu ele. Deși s-a obișnuit cu prezența mea, dacă ar fi să mă mișc prea repede, ea ar pleca imediat. Mai târziu, în primăvară, am fost binecuvântat că ea și-a adus puii la mine și de atunci i-am văzut crescând.”

#6 „Albina tăietoare de frunze de trandafir” de Ed Phillips. Portrete de animale. Competitorul de pe locul 2

Animal: Albină tăietoare de frunze de trandafir
Locație: Staffordshire, Anglia

„Am un interes deosebit pentru albinele solitare din Marea Britanie și îmi place să fotografiez speciile care vizitează grădina noastră din Staffordshire. Văzusem acest mascul tăietor de frunze uitându-se dintr-o gaură, dar continua să se retragă ori de câte ori mă apropiam. Se opresc adesea să se încălzească la intrare înainte de a zbura, așa că am așteptat, cu camera pregătită pentru momentul potrivit. În cele din urmă a reapărut și am încadrat cu grijă fotografia. În ultimul moment, și-a înclinat capul într-o parte, ceea ce am simțit că este un unghi plăcut.”

#7 „Great Mell Fell” de Matthew Turner. Câştigător la categoria alb-negru

Locație: Great Mell Fell, Lake District, Anglia

„Am petrecut câteva ore bune în acea dimineață cețoasă, explorând contururile împădurite de est ale Great Mell Fell din Lake District. Acesta este un loc separat de lume, cu scoarță noduroasă, ramuri distorsionate și mușchi umed peste tot. M-am cățărat prin amestecul de copaci căzuți și, în cele din urmă, m-am împiedicat de acest exemplar în descompunere. Pentru mine arăta ca o gheară care se întindea din grămada de carcase de copaci în descompunere de dedesubt. Mi-am folosit trepiedul pentru a evita orice mișcare a camerei din cauza condițiilor întunecate și murdare care se potriveau perfect cu scena.”

#8 „Avânt” de Paula Cooper. Locul 2 la categoria alb-negru

Animal: Gannet (Morus bassanus)
Locație: Bass Rock, Scoția

„Am făcut această imagine într-o excursie cu barca la Bass Rock, uitându-mă la stâncile falnice care se înalță deasupra ei. Mi-am dorit să arăt dramatismul locului, așa că l-am transformat în alb-negru și am întunecat imaginea. Am avut norocul să aterizez și eu pe insulă cu câteva zile înainte și am putut fotografia de aproape această populație uriașă reproducătoare de gannets, care au fost total devastate în acest an de gripa aviară care a lovit insula.”

#9 „Prânzul unui poet” de Matt Doogue. Câștigător la categoria Marea Britanie botanică.

Specii: roza soarelui (Drosera rotundifolia) și tăunul (Haematopota sp.)
Locație: Pădurea Devilla, Scoția

„O alarmă pusă la 4:30 pentru a ajunge în Pădurea Devilla pentru niște fluturi, m-a făcut să găsesc această comoară. Este ceva poetic în piesa: tăunul, cunoscut pentru că ne mușcă, a fost „mușcat” de Roza soarelui.

#10 “Snow Globe” de Geraint Radford

Specie: sporofit de muşchi

Locație: Swansea, Țara Galilor

#11 „Bine ați venit la Zoo (plancton)” de Henley Spires. Câștigătorul la categoria marină

Animal: meduze (Clytia sp. și Neoturris sp.)
Locație: Shetland, Scoția

#12 „Alien Bobtail” de Kirsty Andrews.

Animal: Calamar Bobtail (Sepiola Atlantica)
Locație: Sub Paignton Pier, Devon, Anglia

#13 „Cerbul de lângă Loch Side” de Neil McIntyre. Câștigător la categoria habitat

Animal: Cerb roșu (Cervus elaphus)
Locație: Western Highlands, Scoția

#14 „Privindu-te” de Peter Bartholomew.Competitorul de pe locul 2 la categoria habitat

Animal: iepure de munte

Locație: Cairngorms, Scoția.

#15 „Trasă de zbor al albinelor” de John Waters. Învingător la categoria Marea Britanie ascunsă.

Animal: Albină occidentală (Apis mellifera)
Locație: Bristol, Anglia

„Albinele melifere lasă „urme ușoare” când se apropie de intrarea în stup. Această fotografie a fost făcută într-o mică grădină prietenoasă cu fauna sălbatică din Bristol, unde partenerul meu păstrează albine. Am petrecut ore întregi urmărind albinele, încercând să aflu cum aș putea să le arăt venirile și plecările într-un mod care să transmită un sentiment de mișcare – „ocuparea” lor. Am folosit o viteză mică a obturatorului (0,3 secunde) și blițul pentru a „îngheța” albinele după ce și-au făcut traseele de lumină.”

#16 “Metallic Jumping Spider in Moss” de Will Atkins

Animal: Păianjen săritor (Evarcha arcuata)
Locație: Purbeck, Dorset, Anglia

#17 „Helter Skelter” de Matthew Cattell. Fauna sălbatică urbană. Competitorul de pe locul 2

Animal: Grauri (Sturnus vulgaris)
Locație: Brighton, Anglia

#18 „Pădurea mistică” de Philip Selby. Învingător la categoria Pădurea sălbatică

Specie: Fagul (Fagus sylvatica)
Locație: Badbury Hill, Oxfordshire, Anglia

#19 „Forest Dawn” de Graham Niven

Specie: Pădurea de pini Caledonian

Locație: Abernethy, Scoția

#20 „Ce este acolo?” de Felix Walker-Nix.

Animal: iepure brun (Lepus europaeus)
Locație: Winchester, Anglia

#21 „Vine Weevil” de Wilbur King

Animal: gărgărița neagră a viței de vie (Otiorhynchus sulcatus)
Locație: Devon, Anglia

Dar pe tine care dintre aceste fotografii te-a impresionat cel mai mult ? Așteptăm să ne scrii mai jos în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !