10 trucuri de marketing ale companiei Crocs, care a încălțat o lume întreagă în papuci de plastic

Astăzi, producătorii de haine și încălțăminte nu-și doresc doar să facă un produs care să fie cumpărat. Ei vor să fie unici, să fie deosebiți și să facă o lume întreagă să indentifice produsul lor printre alte milioane de modele. În acest articol, am descusut secretele de marketing folosite de compania Crocs, cea care ne-a făcut pe toți să încălțăm papuci de plastic.

Cine a inventat papucii cu bot de crocodil?

La sfârșitul anilor ’90, trei prieteni: George Bodeker, Lyndon Hanson și Scott Seamans au decis să facă o afacere împreună. Toți aveau experiență în acest sens, așa că nu avea cum să nu iasă. Următorul moment a fost identificarea firmei canadiene, Foam Creations, care a reușit să inventeze un material polimeric uimitor. Încălțămintea din acest material lua forma piciorului, nu îmbiba mirosuri și ieșea destul de igienică, într-un final. Cei trei antreprenori au cumpărat conceptul de la firma canadiană și au început să producă încălțăminte pentru pasionații de iahting. Încălțările erau atât de comode și rezistente, încât s-au vândut ca pâinea caldă.

Au creat în mod intenționat modele urâte și au mizat pe material

Atunci când cumperi încălțăminte Crocs, nu achiziționezi niște șlapi din cauciuc pentru lucrul în grădină sau pentru vizita la piscină. Aceasta este confecționată dintr-un fel de rășină spumată Croslite, care potrivit producătorilor, împiedică înmulțirea bacteriilor.

Colaborează cu designeri renumiți, pentru ca un cumpărător să aibă pentru ce da 50$

Nu o singură dată, încălțămintea Crocs a fost numită „cea mai orbilă invenție”. Acest design nu este însă o greșeală, ci un truc bine gândit. Însăși marketerii au creat trendul „ugly shoes” – urâte, dar extrem de comode.

Crocs colaborează intens cu cei mai buni designeri. În 2017, la prezentarea de modă a lui Christopher Kane, modele au defilat în crocs-uri decorate cu pietre și pompoane.

Datorită sortimentului mare de culori, oamenii cumpără mai multe perechi

Inițial, crocs-urile erau produse doar în 20 de culori. După ce au început să producă încălțăminte în același volum ca și Nike sau Adidas, compania a început să-și diversifice produsul. Acum Crocs produce nu doar papuci, dar și cizme, pantofi sau sneakers.

Își fac publicitate doar cu un tip de vedete

Brandul crocs este orientat spre fete și femei, care urmăresc tendințele, precum și spre părinții care au obosit să cumpere copiilor încălțăminte nouă.

Ambasadorii oficiali ai brandului sunt Drew Barrymore și Natalie Dormer. În 2015, micul prinț George a apărut în crocs-uri și a ridicat nivelul vânzărilor încălțimintei pentru copii cu 1500%.

Cel mai mare avantaj al brandului s-a transformat în neajuns și aproape că a distrus compania

În primii ani, fiecare familie de americani și-a cumpărat saboți de acest brand. În rezultat, după o perioadă, datorită materialului super rezistent, oamenii pur și simplu nu au mai avut nevoie de o nouă încălțăminte, iar vânzările au scăzut simțitor. Plus la asta, compania a mai trecut și prin câteva scandaluri de proporție.

Au creat noi modele, cu totul diferite de saboții clasici Crocs

Cu ajutorul publicității promovează stiluri de viață pe care și le doresc majoritatea oamenilor

Crosc le oferă cumpărătorilor emoții. Atunci când cumperi încălțămintea, odată cu ele cumperi și buna dispoziție. Publicitatea Crocs este bazată pe asociații cu relaxarea.

Accesoriile pentru încălțăminte Jibbitz au fost concepute pentru copii, dar acum aduc profit de milioane

În saboții Crocs clasici sunt 10 găuri. În 2005, cuplul Cheri și Rich Schmelzer au inventat accesoriile pentru acest tip de încălțăminte. În doar primul an de afacere, cei doi au câștigat 2 mln de dolari.

Produc încălțăminte pentru toți, dar publicul țintă este format din persoanele cu venituri mai mari decât medii

Chiar dacă optează pentru un design laconic, Crocs se consideră un brand pentru cei cu venituri mari. Dar din cauza chinezilor, care au contrafăcut pe larg această încălțăminte, acest tip de saboți au fost accesibili pentru oricare.

Au încetat să mai producă încălțăminte și au început să închidă magazinele

În 2018 Crocs a închis ultima sa fabrică: acum compania nu mai produce încălțăminte. Aceasta o fac, în schimb, alte companii terțe. Brandul a închis majortatea magazinelor și trece treptat la vânzările în internet.