Un astrobiolog din Antarctica a arătat cum e să mănânci la -70 de grade Celsius!

Cyprien Verseux este un glaciolog și astrobiolog, care în prezent lucrează în cea mai izolată și îndepărtată bază științifică de pe Pământ – stația Concordia din Antartica.

Chiar și Stația Spațială Internațională, situată la 400 de kilometri distanță de Pământ se află mai aproape de civilizație decât această bază, ascunsă în pustiurile înghețate ale celui mai neospitalier continent.

Atunci când cercetătorul nu colectează mostre și nu face diverse analize științifice, Cyprien duce un blog, pentru a-și împărtăși experiența traiului în acest mediu ostil.

Totul este mai dificil la Polul Sud, iar cercetătorul arată cum reușește să ducă la bun sfârșit activități banale care sunt atât de simple, dar care devin provocări grele în condițiile gerului cumplit din Antarctica.

Cyprien împreună cu câțiva colegi trăiesc înconjurați de permafrostul antarctic etern, unde chiar și bacteriile nu pot supraviețui.

Absența smogului și a peisajului familiar îi face pe cercetători să se simtă de parcă ar fi pe o altă planetă.

„Este cel mai rece loc de pe Pământ, temperaturile ajung până la -80 de grade Celsius iarna. Aerul este extrem de uscat și sărac în oxigen.”

Munca echipei de la Polul Sud este foarte importantă. Cercetătorii analizează schimbările climei de-a lungul istoriei, anticipând posibilele evoluții din viitor.

Pe lângă activitatea care îi ocupă timpul, Cyprien iubește să iasă afară și să încerce să gătească sau să mănânce ceva în condiții de ger cumplit.

Acesta postează pe blogul său fotografii în care diverse alimente îngheață instantaneu, sfidând gravitația.

„Rămânem fără hrană proaspătă la începutul iernii și din februarie până în noiembrie nu mai primim provizii, așa că mâncăm mai mult alimente înghețate. Cum temperaturile nu sunt niciodate pozitive, păstrăm hrana în containere după ușă.”

„Nouă luni pe an, în timpul iernii arctice, nimeni nu poate pleca sau veni. E atât de frig, încât niciun vehicul nu poate funcționa. Acum suntem 13 oameni: tehnicieni, cercetători, un bucătar și un doctor” – a declarat Cyprien.

La stația Concordia mai există o tradiție interesantă: angajații proaspăt-veniți ies la aer și aruncă în aer apă clocotită.