Secolul în care moftul devine mai important decât necesitatea

Ne aflăm într-o eră în care ceea ce spune lumea devine mult mai important decât propria necesitate. Oamenii cheltuie la greu și banii pe care nu îi au, doar pentru a-și valida valoarea în fața celor din jur și nu realizează că adevărata valoare vine din interior.

Elevii merg la școală cu smartphone-uri de lux, de care, de fapt, au nevoie doar oamenii de afaceri, iar în loc de aplicații de lucru, aceștia își supraîncarcă telefoanele cu diverse jocuri. Oamenii își cumpără mașini mai scumpe decât casa în care stau, organizează nunți pompoase cu mii de invitați, tone de vin și containere întregi cu mâncăruri sofisticate, doar pentru a arăta că au de unde, vorba aia.

Toate aceste lucruri sunt doar pentru ca lumea să-i observe, pentru a fi vorba aia “nu mai rău decât vecinul”, pentru a fi invidiați de ceilalți.

Nevoia de a se da mare este dictată de societatea modernă, chiar și dacă vorbim despre persoanele care nu o doresc inițial. În cazul în care un elev nu are un iPhone în clasă, el va fi considerat un fraier. În cazul în care un om influent postează poze dintr-o vacanță la cabană și nu din Egipt sau Hawaii, este considerat un cerșetor.

Care sunt pericolele acestor acțiuni ?

În primul rând, o persoană își limitează capacitățile financiare, cheltuind bani nu pentru dezvoltare, ci pentru demonstrație.

  • Persoana devine sclavul banului;
  • Individul începe să se evalueze în termeni de “ceea ce alții vor spune”;
  • Stima de sine începe să depindă de opinia altcuiva;
  • Nevoia “nu să fie, ci să pară” este introdusă în conștiința umană colectivă și devine scopul principal în viață.

Nevoia de moft este impusă societății de către sistemul capitalist pentru a vinde bunuri și servicii de care oamenii nu au nevoie cu adevărat. Pentru a nu ajunge dependenți de necesitatea continuă de a ieși în evidență avem nevoie de a renunța la ghidarea în funcție de opinia altora. În momentul în care nu ne mai pasă de ceea ce cred alții despre noi, vom observa că respectul în ochii lor crește.

Un om cu adevărat de succes nu încearcă să-și crească importanța  în ochii altora – el își cunoaște propria valoare. Nu se laudă cu lucruri, nu-i umilește pe cei din jur, nu cere respect ci îl câștigă, nu-și afirmă autoritatea prin impunere în detrimentul celor din jur. O persoană de succes nu privește în jos ci în sus – la cei la care ar vrea să ajungă. O persoană cu adevărat de succes își dă seama de nevoia de dezvoltare constantă și auto-îmbunătățire, iar aceasta devine paradigma după care se ghidează.