Primul an din viața unui copil: Doar părinții vor înțelege căldura și chinul din spatele acestor imagini!

Dacă ești mama unui bebeluș sănătos, activ și fericit, probabil ai uitat ce-i aia somn sănătos și la sigur știi ce înseamnă să adormi instantaneu din cauza oboselii și să te trezești ca la comandă, la cel mai mic sunet care poate trăda disconfortul copilului tău.

Primul an din viața bebelușului

Totuși, organismul uman nu e un robot mecanic și mai devreme sau mai târziu lipsa de somn își spune cuvântul. Poți adormi în pătuc, alături de copil, pe o bancă, la bucătărie și chiar și în duș. Uneori nici măcar nu contează că dormitorul e alături, fiindcă ești atât de obosită încât e mai rațional să petreci acele secunde dormind, decât să cheltui timp cu deplasarea în dormitor și aranjarea patului.

Există cazuri când somnul trimite în knockout o familie întreagă, în pofida la riscurile pe care le implică aceste clipe duioase de relaxare. Un bebeluș pare drăgălaș și inofensiv la prima vedere, dar asta e doar una din fețele monedei și doar părinții știu cât de capricioși și hărțuitori pot fi aceștia restul timpului.

Citește și: Un copil poate suporta orice, dar nu și lipsa mamei

Mai mult decât, bebelușii, oricât de adorabili ar fi, sunt niște cicălitori iscusiți. Se liniștesc pentru câteva minute, tac, închid ochii, îți permit să te relaxezi preț de câteva secunde și imediat cum îți pierzi controlul și vigilența, gata să te arunci în brațele lui Morfeu – aceștia încep să plângă din nou.

Treptat, somnul se transformă într-un miraj iluzoric și irezistibil, care îți sclipește mereu în fața ochilor, dar când dai să-l adulmeci, dispare fără urmă. Pe deasupra, orice acțiune și inacțiune a ta se poate solda cu lacrimi de crocodil.

Citește și: O femeie de 45 de ani a născut cel de-al 22-lea copil: ispravă sau prostie – ce crezi?

Copiii sunt imprevizibili, cu câteva minute în urmă se bălăcea jucăuș în apă caldă, aparent nimic nu s-a întâmplat și iată-l că strigă în gura mare de parcă îl taie cineva. Iar pe urmă trebuie să le explici vecinilor că nimic grav nu s-a întâmplat și doar a încercat spuma la gust și s-a confruntat cu realitatea amară.

Poze cu tați și bebeluși

Tăticii, la rândul lor, abordează problema mai creativ. Dacă bărbații au un anumit scop, nimic nu poate sta în calea acestora. Ei sunt făcuți pentru a găsi soluții sinergice și a depăși problemele existente.

Dacă și-au propus să doarmă – neapărat vor găsi o modalitate de a atinge acest scop, fără ca siguranța și integritatea copilului să aibă de suferit și fără ca mămica să afle despre acest lucru.

Citește și: Mesajul neurologului pentru părinți: „Încetați să-i învățați pe copii să citească de la 3 ani”

Dar paza bună trece primejdia rea și până și pisica e gata să reducă din somnul său prețios pentru a fi alături de această minunăție.

Da, primul an din viața unei mămici și a unui tătic sunt mai grei decât restul – primul pas, primul dinte, primul zâmbet, copilul se așează, se ridică, plânge, râde, cade, țipă, aduce fericire și bătăi de cap, dar toate aceste dificultăți ne fac familia mai unită, căci până la urmă, copii sunt florile vieții.

Citește și: Fără stres și bani de la părinți : 5 principii ale educației finlandeze, pe care să le învățăm