Omul care a fotografiat pisici timp de 70 de ani: aceste 21 de poze au fost virale până la apariția internetului.

Este numit „pionierul”, „regele” și „nașul” fotografiei cu pisici. Walter Chandoha a câștigat astfel de titluri făcând peste 90.000 de fotografii de pisici în cariera sa de 75 de ani, care au fost publicate în revistele Life și National Geographic, au fost imprimate pe cutiile cu mâncare pentru pisici ale mai multor mărci și au fost publicate în calendare și cărți. Totul a început într-o noapte de iarnă, la sfârșitul anilor 1940, când Chandoha a luat de pe stradă un pisoi fără adăpost.

Walter George Chandoha s-a născut în 1920 în New Jersey. A început să fotografieze în copilărie cu camera familiei Kodak, apoi s-a alăturat clubului foto din Bayonne, unde a învățat să dezvolte film și să tipărească fotografii. După școală a lucrat ca asistent al unui ilustrator. În timpul celui de-al doilea război mondial, Chandoha a fost fotoreporter. După război, a urmat școala de afaceri Leonard N. Stern de la Universitatea din New York, s-a căsătorit și s-a mutat în Queens, New York.

Într-o iarnă, întorcându-se de la curs, Chandoha a văzut un pisoi tremurând în zăpadă, l-a pus în buzunar și l-a adus acasă. Animalul de companie, după ce s-a încălzit, sa dovedit a fi neliniștit. Ca un posedat, s-a repezit în jurul apartamentului, luptându-se cu umbra și cu propria sa reflecție în oglindă. „Este ca o locomotivă!”, a spus soția fotografului. Așa că a primit porecla Loko. Chandoha a devenit interesat să fotografieze noul său animal de companie și în curând imaginile sale au apărut în ziare și reviste. Fotografierea lui Loko a fost atât de distractivă încât, în loc să urmeze o carieră de marketing, Chandoha a decis să devină fotograf de pisici independent. La mijlocul anilor 1950, el se clasificase ca cel mai autoritar fotograf de animale de companie din epoca sa.

Walter Chandoha la studioul de acasă, Long Island, 1955.

Mai târziu, el și soția sa s-au mutat la o fermă din Annandale, New Jersey, unde a făcut o fotografie dintre cele mai faimoase cu cinci pisici (The Gang). Chandoha a fotografiat, de asemenea, fructe și flori, scene de stradă din New York, câini, cai și alte animale, dar este cunoscut în primul rând pentru fotografiile cu pisici. Fotografiile sale au apărut în peste 300 de reviste și au fost folosite în mii de campanii publicitare, felicitări, puzzle-uri, tricouri, afișe, calendare și ambalaje pentru alimente pentru animale de companie. A publicat peste 30 de cărți, printre care Cartea pisicilor și pisicilor (1963) a lui Walter Chandoha și How to Photograph Cats, Dogs and Other Animals (1973).

Gașca, New Jersey, 1961.

Chandoha și operele sale au fost prezentate de multe ori în expoziții de cărți și muzee. El a spus: „Cel mai mult îmi place să fotografiez pisici, deoarece au o gamă nelimitată de ipostaze, mișcări ale corpului, expresii și culori”.

Frisky Loco, 1951.

Walter Chandoha a murit în ianuarie 2019 la Annandale, lăsând o arhivă de peste 225.000 de imagini, dintre care aproximativ 90.000 sunt fotografii de pisici. Aproape toate au fost făcute cu mult înainte ca pisicile să devină virale de pe rețelele de socializare. Chandoha a ridicat portretele de pisici la nivelul artei. Recent, Taschen a publicat o carte numită ”Cat Photos. Walter Chandoha. 1942-2018”.

Fiica fotografului Paula și pisoiul, 1955.