„Nimeni nu datorează nimic nimănui”: De unde provine și de ce nu e nici pe departe adevărat!

De unde provine această frază atât de des utilizată: „Nimeni nu datorează nimic nimănui”? Este o afirmație dezgustătoare. Falsă în esența sa, pentru că omul este o ființă socială. Și intrând într-o relație de orice fel, devii dator cu ceva. Pentru că ai oferit o speranță, ai promis ceva, ai dat cuvântul. Pentru că, la urma urmei, ai conștiință.

Ai lăsat o persoană în mediul tău, i-ai permis să intre în viața ta și ai intrat în viața ei – prin asta ți-ai asumat unele obligațiuni. Obligațiuni față de acel om și față de tine însuți. Dintr-un moment oarecare îți pasă ce se întâmplă cu acel om – sunteți într-o legătură.

Suntem datori față de copiii noștri, pentru că ei nu ne-au cerut. Suntem datori față de părinții noștri, pentru că noi nu le-am cerut, dar trăim și ne bucurăm de viață. Suntem datori față de prietenii noștri, pentru că noi i-am făcut să fie așa. Suntem datori față de cei, cărora le-am spus: „Te iubesc”, și suntem datori chiar și atunci când nu am spus-o, dar am început o relație.

Și încă ceva, nu există relații libere. Acest termen este pentru acei oameni, care o duc prost cu responsabilitatea (acum sau în general). Cuvântul în sine „relație” presupune, că tu și acel om nu ați avut un contact superficial, ci unul strâns, cochilia protectoare s-a topit – pentru asta și ești responsabil, pentru protecția acestei vulnerabilități.

Dacă tu ești prietenul meu, eu sunt responsabil, ca tu să nu te arunci în fața trenului, dacă mi-ai povestit despre necazurile tale. Dacă femeia ta plânge, posibil că este doar isterică sau o face pentru că ai rănit-o. Ea este vinovată că acceptă această ofensă, iar tu – pentru ce ai spus sau ai făcut.

Fiind într-o relație, ne influențăm reciproc în mod inevitabil. Prin urmare, ar trebui să fim responsabili de această influență. „Suntem responsabili pentru cei, pe care i-am făcut să ne iubească”.

Iar ideologia implantată a individualismului duce la distrugerea relațiilor. În loc de un prieten – un psihoanalist, în loc de iubire – sex, în loc de intimitate – 148 de canale de televiziune și Internet.

Atunci când nimeni nu datorează nimic nimănui este mai simplu de trăit. Datoria și responsabilitatea necesită muncă spirituală.