Fără net și telefoane mobile: cum se distrau copiii din perioada comunistă?

Copilăria în perioada comunistă era cu mult diferită față de copilăria de acum. Mulți adulți susțin că au avut o copilărie mai fericită decât copiii din prezent. O fi adevărat sau nu, n-avem cum să știm.

Cert este că, în lipsa internetului și a televizorului, “copiii lui Ceaușescu” erau nevoiți să petreacă mai mult timp împreună, afară, la joacă. Și trebuiau să inventeze tot felul de distracții. Multe dintre ele erau periculoase. De exemplu, stropitul.

În lipsa pistoalelor cu apă de la Auchan, copiii foloseau butelii de plastic, flacoane de la șampoane sau de la înălbitori. Cel mai des, ei străpungeau capacele cu o andrea, al cărei capăt era încins la aragaz sau la sobă. Pentru o precizie mai bună în timpul stropitului, cei mai îndemânatici copii montau un tub metalic în gaura capacului.

O altă distracție, pur băiețească, era trasul cu praștia. Praștii erau diferite – de la modele simple, cu elastici subțiri, din care puteai ținti cu sârmă de aluminiu – până la modele profesioniste, făcute din lemn de stejar, cu garou de la farmacie și dermantină. Modele cu care puteai sparge un felinar sau o fereastră, sau mai rău, capul unui inamic.

Nici măcar ploaia nu era un motiv suficient de temeinic pentru a sta în casă. După ce ploua tare și curgeau șiroaie pe stradă, copiii își încălțau ciubotele și lansau bărcuțe de hârtie pe apă. Când erau mai mulți, organizau adevărate curse, iar dacă nu aveau la îndemână hârtie, puteau folosi bețișoare.

Oricât ar suna de oribil pentru omul contemporan, fiecare băiat din perioada comunistă visa să aibă un cuțitaș cu care puteai să faci diferite lucruri inofensive: să țintești într-un pin, să desfaci o nucă, să scrii numele Mariei pe un trunchi de copac etc.

Mai ții minte cursele cu bărcuțe? Unii copii mergeau mult mai departe și confecționau bărci în tot sensul cuvântului. Mai bine zis, plute. Ele erau făcute din anvelope, placaj, piese de mobilier, piese auto sau gheață de primăvară. Copiii pluteau pe ele prin bălți sau acumulări de apă pe șantiere.

Iarna copiii se luau la bătaie cu bulgări, ridicau oameni de zăpadă, mergeau la săniuș, organizau lunecușuri și, culmea, săreau în zăpadă de la înălțime – 2-3 metri înălțime erau la ordinea zilei.

Citește și: Cum arătau fetele în perioada comunistă: 15 imagini emoționante de pe vremurile tinereții noastre!