Experimente sociale neobișnuite. Rezultatele i-au lăsat mască pe cercetători!

Când oamenii de știință efectuează experimente, încearcă deja să prezică rezultatul în avans, dar uneori planurile nu merg conform planului. În acest material vă prezentăm 5 experimente în acest sens.

Experimentul nr. 1. Sinceritate
Un experiment neobișnuit a fost efectuat într-unul din statele din SUA. Au fost făcute locuri pentru autoservire, adică orice persoană ar putea veni să ridice câte fructe și legume dorea, iar alături era o etichetă de preț pe care scria 1 USD. Cineva, desigur, nu a lăsat nimic, dar majoritatea oamenilor au achitat o sumă mai mare în casierie.

Concluzie: furturi practic nu au existat. Adesea, oamenii lăsau mai mulți bani decât era scris pe etichetă.

Experimentul nr. 2. Pentru șoferi
Mai multe camere au fost instalate de-a lungul autostrăzii pentru a urmări viteza vehiculelor. Șoferii care au depășit limita de viteză au primit amenzi, iar cei care au respectat regulile au primit o scrisoare de recunoștință.

Concluzie: Rezultatul i-a uimit pe cercetători, deoarece viteza pe această secțiune de drum a fost redusă cu o medie de 20%.

Experimentul nr. 3. Pentru a crește activitatea fizică
Într-un metrou, a fost construită o scară muzicală lângă una rulantă. Ea a fost decorată în culorile corespunzătoare instrumentului muzical și s-au adăugat unele sunete muzicale, iar fiecare treaptă scotea un anumit sunet.

Concluzie: ca urmare, 66% dintre oameni au abandonat scara rulantă, în favoarea scării muzicale.

Experimentul nr. 4. Opinii diferite asupra vieții
Cercetătorii au recrutat 6 persoane și le-au împerecheat. În fiecare pereche existau persoane cu puncte de vedere opuse, de exemplu: o feministă și un bărbat cu vederi patriarhale, transgender și o persoană care se opunea reatribuirii de gen. Li s-au dat sarcini, observând cum ar interacționa unul cu celălalt.

Concluzie: toate cuplurile au decis să rămână după experiment pentru a se cunoaște mai bine.

Experimentul nr. 5. Chiar toată lumea vrea să fie plătită pentru nimic?
Un experiment neobișnuit a fost efectuat în Finlanda. Oamenii au fost plătiți cu 560 de euro lunar timp de doi ani. Nu li s-a cerut să caute un loc de muncă și, dacă o persoană decide să-și găsească singură unul sau încearcă să-și înceapă propria afacere, plățile nu se vor opri.

Concluzie: în mod surprinzător, după șase luni, mulți dintre ei și-au început propriile afaceri și au găsit locuri de muncă cu salarii mai mari decât erau.