Cele mai bune 15 filme franțuzești, care-ți vor încălzi sufletul și lumina chipul

Cu siguranță, francezii știu să facă facă filme bune, în special, despre dragoste, familie, prietenie și alte valori. Aproape orice film conceput în această țară atinge suflete, este firesc, cald, emoționant și amuzant în același timp.

1. Hors de prix (2006) – Neprețuit

Jean, un timid chelner intr-un mare hotel, este confundat de catre Irene. Aventuriera interesata, aceasta crede ca Jean este un celebru miliardar, asa ca fuge cat o tin picioarele cand isi da seama de greseala. Dar Jean, indragostit, porneste in urmarirea ei si-o descopera pe Coasta de Azur. El sfarseste prin a adopta modul de viata al partenerei sale, care incepe sa-i dea sfaturi si ajunge sa-l aprecieze tot mai mult…

2. Mon meilleur ami (2006) – Prietenul meu cel mai bun

Un negustor de arta singuratic face un pariu cu miza mare: are la dispozitie zece zile pentru a-si face un cel mai bun prieten. Omul se lanseaza imediat in cautarea acestuia si se opreste asupra unui sofer de taxi volubil si prietenos. Va reusi sa-l imbrobodeasca suficient de bine pentru a castiga pariul? Dar oare poti sa trisezi atunci cand vine vorba de o adevarata prietenie?

3. La famille Bélier (2014) – Familia Bélier

Toată lumea din familia Paulei este surdă, cu excepția ei. Nu că asta ar fi o problemă. Nu, marea provocare a Paulei este să țină pasul cu programul plin: când nu e la școală, își ajută familia la fermă sau la piață. La școală, Paula se îndrăgostește de Gabriel. Când el se înscrie în corul școlii, se înscrie și ea. Și în secunda când începe să cânte, toți rămân muți. Paula are o voce minunată! Pe măsură ce exersează, pasiunea ei pentru cântat crește. Dar cum ar putea urma acest vis pe care familia ei nu-l înțelege?

4. Gregoire Moulin contre l’humanite (2001) – Gregoire Moulin contra omenirii

Gregoire (Artus de Penguern) n-a prea avut pana acum noroc in viata. E nascut chiar intr-o zi de vineri, pe 13… Ramas fara parinti chiar in ziua in care s-a nascut (au avut o cearta aprinsa, care s-a sfarsit tragic), crescut de un bunic alcoolic si o bunica severa, rupt in bataie in scoala chiar de fata de care s-a amorezat, are toate motivele sa creada ca viata lui e un sir interminabil de momente dezastruoase.

5. Un bonheur n’arrive jamais seul (2012) – O bucurie nu vine niciodată singură

Sacha Keller nu e interesat decât de relațiile de o noapte cu tinere de 20 și un pic de ani. În plus, a dezvoltat o fobie față de copii. Asta până cănd o întânește pe Charlotte, o femeie divorțată, cu trei copii, fosta soție unuia dintre cei mai importanți client ai firmei la care lucrează.

6. Ensemble, c’est tout (2007) – Împreună

Acțiunea se desfășoara la Paris, pe parcursul unui an de zile. Un tânără, Camille, se împrietenește cu cei doi vecini ai ei, Philibert și Franck, apoi se instalează la ei ca să aibă parte de mai mult confort și mai multă încurajare. Trăind în armonie, cele trei personaje, opuse din toate punctele de vedere, de la caracter la povestea familială a fiecăruia, regăsesc gustul vieții. Dincolo de dispute, de împăcări, de certuri, de complcități, plăcerea de a trăi „împreună“ îi face mai puternici. Și atunci hotărăsc să o ia în grijă pe bunica lui Franck, o bătrână pe cât de încăpățânată, pe atât de adorabilă.

7. Le prénom (2012) – Numele

Vincent este un bărbat de 40 de ani care urmează să devină tată. La o întâlnire cu sora, cumnatul și alți prieteni, el anunță care va fi numele copilului. Aceștia găsesc scandaloasă alegerea făcută de viitorul părinte și așa începe un scandal care aduce în discuție evenimente neplăcute din trecut.

8. Les petits mouchoirs (2010) – Nevinovatele minciuni

In fiecare vara patronul de restaurant Max Cantara si sotia sa Veronique isi invita grupul de prieteni la casa lor de vacanta de pe malul marii pentru a se distra si a se relaxa impreuna si pentru a-si impartasi experientele vesele si triste de viata. Dupa ce amicul lor Ludo este victima unui accident de motocicleta si zace mutilat intr-un spital, Max, Veronique, Eric, Lea, Antoine, Juliette, Marie, Vincent si Isabelle stau in cumpana daca ar trebui sa ramana la Paris pentru a-l veghea pe ranit sau sa plece in obisnuitul lor concediu, luand decizia de a-l lasa pe pacient in grija medicilor.

9. Je vais bien, ne t’en fais pas (2006) – Nu-ți face griji pentru mine

La intorcerea din vacanta, Lili, 19 ani, afla de la parinti ca Loïc, fratele ei geaman, in urma unei certe violente cu tatal lor, a disparut. Cum Loïc nu da niciun semn, Lili incepe sa creada ca i s-a intamplat ceva…

10. Une heure de tranquillité (2014) – O oră de liniște

Foarte pasionat de jazz, Michel găsește un album rar pe care visează să-l asculte în liniște în sufragerie. Dar întreaga lume pare să conspire împotriva lui: soția se apucă să-i depene ultimele sale revelații, fiul se întoarce pe neașteptate, unul din prieteni îi bate la ușă, toate astea în timp ce mama îl tot sună pe mobil. Ca să nu mai punem la socoteală că este celebra “Zi a Vecinilor De Pretutindeni”. Michel vrea cu orice preț o oră de liniște. Dar oare e posibil așa ceva?

11. Les vacances du petit Nicolas (2014) – Micuțul Nicolas în vacanță

Suntem la finalul anului școlar și în sfârșit am ajuns la vacanța mult prea așteptată. Micuțul Nicolas împreună cu părinții și bunica lui pornesc spre mare și se cazează în hotelul Beau-Rivage. Ajuns la mare, Nicolas își face prieteni repede: îl are pe Blaise, cine trăiește acolo; Fructueux, el mănâncă tot ce se află în fața lui… chiar și pește… crud. Mai sunt Djodjo, el vorbește ciudat pentru că este din Anglia, Crépin, băiatul care plânge tot timpul, și Côme, cine vrea să aibă dreptate tot timpul și este foarte enervant. Nicolas o cunoaște și pe Isabelle, o fată care îl urmărește oriunde cu ochii larg deschiși. “Cât de dulci sunt acei copii. Aud clopote de nuntă din viitorul distant” – râd adulții. Nicolas se panichează!

12. Mon roi (2015)

După un accident grav la ski, Tony intră într-un centru de recuperare. Dependentă de personalul medical și sedative, începe să se gândească la relația sa agitată cu Georgio. De ce se iubeau? Cine este bărbatul pe care ea l-a iubit atât de puternic? Cum și-a permis să dezvolte o pasiune atât de distructivă și sufocantă? Pentru Tony, procesul de vindecare se află chiar în recuperarea fizică imediată care o poate elibera de aceste frământări…

13. Une rencontre (2014) – O întâlnire

Între Elsa și Pierre, chimia este imediată, par perfecți unul pentru celălalt. Totuși, există o problemă: Pierre își iubește soția și Elsa a jurat că nu va avea o relație cu un bărbat căsătorit.

14. L’âge de raison (2010) – Vârsta rațiunii

O femeie de succes de 40 de ani (Sophie Marceau) găsește scrisorile pe care, copil fiind, și le scrisese sieși și în care sunt date instrucțiuni precise în cazul în care viața viitoarei adulte nu va fi conformă cu proiecțiile fetiței de 7 ani. O comedie romantică despre dragoste și copilărie, despre curajul de a visa și de a îndrăzni din nou.

15. Les émotifs anonymes (2010) – Romantici anonimi

Ce se întâmplă atunci când un bărbat și o femeie au o pasiune comună? Se îndrăgostesc. Și asta se întâmplă cu Jean-René, șeful unei fabrici mici de ciocolată, și Angélique, un cofetar talentat pe care tocmai l-a angajat. Ce se întâmplă când un bărbat extrem de emoționant întâlnește o femeie extrem de emoționantă? Se îndrăgostesc, și asta se întâmplă cu Jean-René și Angélique care împart același handicap. Dar fiind timid nu fac lucrurile ușoare…

Informații și foto despre filme preluate de pe cinemagia.ro