Cât de ascuțită e mintea ta? Problema pe care doar oamenii cu gândire abstractă o pot rezolva!

Toată lumea adoră problemele de logică pentru că stimulează imaginația, stârnesc curiozitatea și e vesel să le dezlegi. Ele pot avea diferite grade de dificultate și pentru că nu căutăm căi ușoare, am selectat pentru tine una cu adevărat complicată. Spor la dezlegat!

Sultanul Saladin și cavalerul capturat

Legenda spune că pe vremuri, un cavaler a fost luat prizonier de sultanul Saladin. Sultanul i-a promis că îl lasă să plece în schimbul a 30 de mii de monede de aur. Tânărul cavaler nu avea nici bani, nici casă, nici rude bogate, dar a decis să trișeze.

Cavalerul i-a zis lui Saladin că pe meleagurile sale există o tradiție. Fiecare suflet nenorocit are dreptul la viață dacă dezleagă o ghicitoare. Iar dacă nu, răscumpărarea se dublează. Sultanului i-a plăcut ideea cavalerului și a doua zi a venit la el cu 12 monede și o balanță fără greutăți.

– Una dintre monede este falsă. Dar nimeni nu știe dacă e mai grea sau mai ușoară decât celelalte. Ai voie să faci doar 3 cântăriri, după care trebuie să-mi spui care e moneda cea falsă.

Sună imposibil, nu-i așa? Răspunsul la întrebare îl găsești sub imagine.

Pentru a rezolva această problemă, împarte monedele în 3 grupe a câte 4 monede. La prima cântărire, compară 2 grupe, punând câte 4 monede pe fiecare taler al balanței. Dacă balanța rămâne în echilibru, înseamnă că moneda falsă e în grupa rămasă.

La a doua cântărire, se iau 3 monede din grupa rămasă și se pun pe un taler, iar pe celălalt taler se pun 3 monede din cele 8 despre care știm sigur că sunt adevărate.

Dacă balanța rămâne în echilibru, înseamnă că moneda falsă e moneda rămasă. Iar din a treia cântărire poți înțelege dacă este mai grea sau mai ușoară decât monedele autentice.

Dar să ne întoarcem la a doua cântărire. Ce se întâmplă dacă balanța se dezechilibrează. Înseamnă că una din cele 3 monede din grupa neașezată este falsă. Mai mult decât atât, dacă talerul pe care se află monedele este ridicat, înseamnă că moneda falsă este mai uşoară, iar dacă talerul este coborât, moneda falsă este mai grea.

La a treia cântărire, ia 2 monede din această grupă și pune-le pe fiecare taler al balanței. Dacă balanța rămâne în echilibru, înseamnă că moneda rămasă este falsă. Iar dacă balanţa se dezechilibrează, moneda falsă e cea a cărei greutate corespunde cu cea pe care am stabilit-o mai sus, la a doua cântărire.

Bun, dar ăsta e cazul cel mai ușor deoarece am avut noroc încă de la început. Dar ce se întâmplă dacă primele 2 grupe nu sunt egale din start?

Dacă balanţa se dezechilibrează la prima cântărire, înseamnă că una din grupe conține o monedă falsă. Hai să le dăm câte o denumire distinctă – Grupa grea 1, 2, 3, 4, Grupa ușoară 5, 6, 7, 8 și Grupa adevărată 9, 10, 11, 12.

La prima cântărire am pus pe talere primele 2 grupe. Balanța nu era în echilibru.

La a doua cântărire, pune pe un taler monedele 1, 9, 10, 11, iar pe celălalt monedele 2, 3, 4, 5. Dacă balanța este în echilibru, înseamnă că e falsă una din monedele 6, 7, 8.

În același timp, după prima cântărire am aflat că al doilea lot este mai ușor. Înseamnă că moneda falsă este mai ușoară decât moneda originală. Prin urmare, vom pune pe talere monedele 6 și 7. Moneda care se va dovedi mai ușoară este moneda falsă. Dacă balanța va fi în echilibru, înseamnă că moneda falsă este 8.

Dacă la a doua cântărire, grupa 1, 9, 10, 11 va fi mai grea decât grupa 2, 3, 4, 5, atunci moneda falsă este 1 (mai grea) sau 5 (mai ușoară). E suficient să compari moneda 1 cu oricare altă monedă autentică din grupa adevărată. Dacă e mai grea, înseamnă că e falsă. Dacă balanța e în echilibru, înseamnă că 5 e moneda cea falsă.

Dacă la a doua cântărire grupa 2, 3, 4, 5 este mai grea decât grupa 1, 9, 10, 11, înseamnă că moneda falsă este mai grea și e una din monedele 2, 3 sau 4. Cântărește monedele 2 și 3. Care va fi mai grea, aceea e moneda falsă. Dacă sunt în echilibru, înseamnă că moneda falsă e 4.

Din câte vezi, cavalerului nu i-a fost deloc ușor. Dar tu ai reușit să rezolvi problema sultanului?

Citește și: Paradoxul loteriei și alte 9 capcane de logică care îți vor da mintea peste cap!