8 cele mai faimoase monumente ale animalelor. Află pentru ce au fost fost ridicate!

Etimologic, monument provine din cuvântul „memorie”. Omenirea ridică monumente pentru a păstra informații despre un eveniment semnificativ din istorie. Primele monumente pot fi considerate piramidele egiptene, iar structurile care au funcția memorială au apărut în Roma Antică. Pe lângă memoria oamenilor și evenimentele semnificative din secolul al XX-lea, au început să ridice monumente pentru animale. Luați în considerare cele mai faimoase monumente ale animalelor care cumva au uimit oamenii sau au făcut o faptă eroică.

1.Monument pentru grăniceri și câini de serviciu
Să începem excursia în apropierea satului ucrainean Legedzino, unde în iulie 1941, 500 de grăniceri și 150 de câini de serviciu au murit. Singura luptă corp la corp a oamenilor și câinilor din istoria lumii. Au slujit împreună, au luptat împreună, au murit împreună și au fost îngropați într-o groapă comună. Grănicerii și prietenii lor loiali au reușit să oprească ofensiva inamicului timp de două zile, iar cu prețul vieții lor au acoperit evacuarea populației civile. În mai 2003, în satul Legedzino a fost ridicat un monument.

2. Hachiko
În Tokio există un monument al unui câine din rasa Akita-Iny numit Hachiko. Este un simbol al devotamentului și loialității. Câinele însuși a fost îngropat în cimitirul Aoyama din capitala Japoniei. În 1925, proprietarul lui Hachiko a suferit un accident vascular cerebral, iar medicii nu au reușit să-i salveze viața. Câinele avea doar 18 luni și în fiecare zi mergea la gară pentru a se întâlni cu stăpânul. În 1932, ziarele au scris despre el, iar câinele a devenit faimos. Mulți au vrut să-l ducă acasă, dar Hachiko a mers fidel până la gară până la moartea sa, în martie 1935.

3. Monumentul șoarecelui de laborator
În 2013, în Akademgorodok din Novosibirsk a fost ridicat un monument pentru un șoricel. Niciun animal nu a adus o contribuție deosebită la dezvoltarea științei ca această mică creatură cenușie. În Rusia, s-a decis să celebreze contribuția rozătoarelor la știință. În 2012, prima piatră a fost pusă în cinstea aniversării a 55 de ani de la Institutul de Citologie și Genetică Novosibirsk. Monumentul a ieșit destul de amuzant. Șoarecele stă pe un piedestal, acoperit cu o pătură. În mâinile ei are ace de tricotat cu care tricotează o dublă spirală de ADN.

4. Monumentul cămilelor
În zona pietonală din Chelyabinsk, stă un băiat de bronz, iar lângă el sunt două cămile. Unul stă liniștit, iar al doilea bea apă.  De altfel, cămila este un simbol al Chelyabinsk și este desenată pe stema orașului. În statul american Arizona există la fel un monument al cămilelor.

5. Măgarul sacrificat
Acest măgar a fost mâncat de tigri, dar a salvat restul animalelor într-una din grădinile zoologice din China. Totul s-a întâmplat în 2017. Acționarii grădinii zoologice au decis că afacerea în care își investesc banii nu aduce suficiente profituri. Au venit la grădina zoologică, au luat un măgar și o capră pentru a le scoate afară și a le vinde. La ieșire, a izbucnit o luptă cu gardienii, în timpul căreia măgarul a fost împins în cușcă cu tigrii. Animalul a fost mâncat instantaneu de prădători. Capra a supraviețuit. Un an mai târziu, muncitorii din grădina zoologică au instalat un monument al unui măgar, pe care este scris un apel de mulțumire.

6. Memorialul uciderii maimuțelor
Există monumente pentru maimuțe în multe orașe ale lumii, dar acesta provoacă un sentiment de rușine oamenilor. Un memorial a fost ridicat în orașul american Jones Creek. La începutul secolului XX, un accident feroviar s-a produs în apropierea orașului. Vagoanele transportau animale de circ. Maimuțele au reușit să scape din cuști și au dispărut în pădure. Fermierii locali, temându-se de animalele neobișnuite, au împușcat toate maimuțele supraviețuitoare. În anii 1990, un artist a donat orașului mai multe sculpturi în piatră ale maimuțelor în memoria acelor evenimente tragice.

7. Greyfriars Bobby
La Edinburgh se află un alt simbol al loialității, dragostei și devotamentului câinelui față de om. Un câine drăguț cu ochi triști stă pe un piedestal rotund. Numele acestui câine era Skye Terrier Greyfriars Bobby, iar proprietarul său era ofițerul de poliție John Gray. În februarie 1858, Gray a murit de tuberculoză. Câinele a fost foarte trist și a trăit timp de 14 ani pe mormântul stăpânului său. Proprietarul celui mai apropiat restaurant îl hrănea uneori. În 1867, Edinburgh a fost luat de la câinii vagabonzi, dar Bobby a preluat protecția municipalității. Bobby a murit în 1872 și este îngropat la porțile cimitirului, unde stă stăpânul său.

8. Memorialul animalelor ucise în război
La Londra, în 2004, a apărut un memorial în memoria tuturor animalelor care au slujit și au murit în războaiele din toate timpurile. Compoziția sculpturală a fost creată cu donații, iar ideea de creație a fost inspirată de cartea lui Jilly Cooper „Animals in War”. Oamenii recunoscători au strâns peste 1 milion 400 mii de lire sterline pentru creație. Una dintre inscripțiile memorialului scrie „Nu au avut de ales”, iar pe stelă este realizat un basorelief al medaliei Maria Dikin, care se acordă animalelor.