15 filme excepționale, care n-au fost înțelese de toți, dar merită să încerci

Există filme cu istorii și subiecte complicate, care ne fac să reflectăm, să găsim locul pieselor de puzzle sau să reconstruim totul cap coadă. Cel mai interesant este că în unele cazuri reușim, iar în altele nu. O parte dintre pelicule rămân neînțelese și din această cauză nu devin suficient de populare.

Dar vrei să privești un film de calitate, diferit de celelalte, atunci această listă este pentru tine.

1. The Place Beyond the Pines (2012) – Destine la răscruce

Cascador de profesie, aflat tot timpul pe drum, Luke (Ryan Gosling) se vede nevoit să facă o schimbare de carieră atunci când află că are un copil cu Romina (Eva Mendes), fosta sa iubită. Decis să se implice în viața fiului său, Luke își folosește îndeletnicirile pentru jefuirea băncilor, ca să-și poată întreține familia. Însă spargerile atrag imediat atenția poliției, iar Avery (Bradley Cooper), un tânăr polițist dornic de afirmare, vede în descoperirea făptașului propria șansă de a se remarca într-un departament condus de corupție.

2. L’intrus (2004) – Intrusul

În ajunul unui transplant cardiac, un bărbat bolnav se hotărăște să părăsească muntele pe care trăiește singur și să plece pe o insulă, în căutarea trecutului și a paradisului pierdut. Un film modern, o poveste tropicală inspirată dintr-un text al filosofulu iJean-Luc Nancy.

3. Enemy (2013) – Inamicul

Adam este un profesor de istorie ce duce o viață liniștită cu iubita lui, Marie. El descoperă un bărbat identic lui, un actor pe nume Anthony. Acestă trăiește în apropiere, cu soția lui însărcinată, Helen. Adam își urmărește dublul, observându-l de la distanță, dar curând viețile celor două cupluri se vor întretăia, declanșând o bătălie mortală din care numai unul poate supraviețui.

4. Cloud Atlas (2012) – Atlasul norilor

Povestea urmărește evoluția unui suflet care se transformă de-a lungul câtorva secole dintr-un ucigaș într-un erou, modelându-se prin acțiune, mister, dramă și romantism. O singură faptă bună reverberează pentru a provoca o revoluție la sute de ani distanță în viitor.

5. La niña santa (2004) – The Holy Girl

Amalia, o tanara de 16 ani, cauta sa salveze sufletul unui medic aflat intre doua varste…

6. Shutter Island (2010) – Insula Shutter

Executor al agenției federale de aplicare a legii – US Marshals, Teddy Daniels ajunge împreună cu partenerul său Chuck pe mica insulă Shutter, unde se află un ospiciu pentru tratarea condamnaților cu tulburări mentale. Cei doi investighează evadarea unei criminale, dar nimic în acest ospiciu nu este ceea ce pare. Și nici Teddy Daniels nu este. Se află acolo pentru a găsi o pacientă disparută?

7. Under the Skin (2013) – Pe sub piele

O ființă extraterestră de pe o planetă unde carnea de om este un binevenit fel în meniu, vine pe Pământ și se deghizează în Laura, o femeie seducătoare. Ea stă la pândă pe marginea unor șosele nu foarte circulate sau prin pustietăți unde vin doar alpiniștii și atacă folosind arma cea mai puternică pentru prada umană: sexualitatea ei vorace.

8. Upstream Color (2013) 

Kris și Jeff ajung să se apropie unul de celălalt tot mai mult până devin iubiți. Lucrul ciudat este că în toată povestea lor ciudată și dramatică de dragoste un rol foarte important îl are un organism “parazitar” care este răspunzător de anumite stări de ameteli, halucinații și inconștiență.

9. Amores perros (2000) – Iubiri și câini

Într-o noapte ploioasă, în Mexico City, are loc un grav accident de mașină. Consecințele tragice pe care le suportă cei implicați capătă însă un înțeles mult mai profund după ce le aflăm povestea, trădările, alegerile, regretele târzii și resemnările cu care în cele din urmă vor fi condamnați să trăiască.

10. The Man Who Wasn’t There (2001) – Confesiunea unui anonim

Cand in oras isi face aparitia un strain ciudat (Jon Polito) si vrea sa faca avere investind intr-o idee revolutionara care se numeste spalatorie chimica, lui Ed ii vine ideea unei scrisori de santaj de pe urma careia spera sa se imbogateasca, dar sa se si razbune. Planul esueaza lamentabil cand Ed comite in mod accidental o crima pentru care Doris va fi acuzata, si eventual condamnata daca nu s-ar fi spanzurat in inchisoare.

11. The Fountain (2006) – Fântâna

O poveste despre dragoste, moarte, suflet si fragilitatea existentei umane. Odiseea unui barbat care se lupta din rasputeri pentru a o salva pe femeia pe care o iubeste. In Spania secolului al XVI-lea, conchistadorul Tomas (interpretat de Hugh Jackman) porneste in cautarea Fantanii Tineretii, careia legenda ii atribuie puterea de a-i face pe oameni nemuritori. In zilele noastre, omul de stiinta Tommy Creo cauta cu disperare o cura pentru cancerul care o macina pe iubita sa sotie, Isabel (interpretata de Rachel Weisz).

12. Sang sattawat (2006)

Un film despre viata si filosofia ei. Viata de dinainte, din timpul, de dupa. Personajele cred cu tarie in reincarnare si-i acorda o atentie speciala. Actiunea se petrece intr-un ritm lent, povestile curg pe langa imagini.

13. Mulholland Drive (2001) – Calea Misterelor

Tanara Betty Elms soseste la Hollywood, aspirand sa devina actrita. Dar, in orasul Visurilor, calea catre celebritate este un straniu labirint. Atunci cand este aleasa de un tanar regizor aflat in conflict cu producatorii sai sa joace intr-un film, lui Betty ii este dat sa descopere fata tenebroasa a lumii cinematografice, in care moartea da tarcoale.

14. The Master (2012)

Povestea se centrează și pe relația dintre Învățător și Freddie, un pierde-vară de 20 și ceva de ani, care – după ce încearcă mai multe meserii – rămâne să fie locțiitorul Maestrului. Când adepții învățăturilor lui Seymour Hoffman încep să crească numeric, Freddie începe să-și pună întrebări despre mentorul său și noua sa confesiune.

15. Synecdoche, New York (2008)

Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) este directorul unei mici companii teatrale care isi propusese sa adapteze pentru scena o noua versiune a celebrei piese Moartea Unui Comis-Voiajor. Insa in viata lui personala lucrurile nu merg deloc asa cum si-ar fi dorit; drept urmare el cade intr-o depresie profunda. Pe langa aceasta el mai prezinta si o serie de tulburari fizice misterioase, toate acestea pe fondul unei ipohondrii.

Informații despre filme preluate de pe cinemagia.ro