10 filme extraordinare despre oamenii care au înfruntat prejudecățile

Suntem cu toții obișnuiți să judecăm oamenii după îmbrăcăminte, vârstă, culoarea părului, înălțime sau rasă. Punem etichete înainte ca ei să facă ceva care să ne creeze o cu totul altă părere despre ei… Iată câteva istorii despre personalități puternice care au mers împotriva stereotipurilor impregnate în societate.

1. Mona Lisa Smile (2003) – Zâmbet de Mona Lisa

În perioada de după război, Katherine se așteaptă ca studentele ei, cele mai bune și cele mai inteligente din țară, vor profita de oportunitățile care li se oferă. Totuși, curând după sosirea ei, Katherine descoperă că mediul prestigioasei instituții este cufundat în obediență. Conform profesoarei lor de etichetă și elocuțiune, Nancy Abbey (Marcia Gay Harden), un inel de logodnă pe degetul unei tinere femei este considerat un premiu mai mare decât o educație completă.

2. North Country (2005) – Ținutul din nord

O relatare fictiva a primului caz important de hartuire sexuala care a avut castig de cauza in Statele Unite – Jenson vs. Eveleth Mines, cand o femeie care a indurat o serie de abuzuri in timp ce a muncit ca miner a inaintat si a castigat procesul din 1984, proces ce a devenit un punct de referinta in dreptul civil american.

3. Becoming Jane (2007) – Jane

Jane Austen (ANNE HATHAWAY) crede in dragoste. Parintii ei (JULIE WALTERS si JAMES CROMWELL) isi doresc ca ea sa se casatoreasca pentru bani, iar in Anglia anului 1795 acesta reprezenta un lucru cat se poate de firesc pentru o tanara.

4. Amelia (2009)

Într-o perioadă în care femeile abia obținuseră dreptul de a vota, iar meseria de pilot era considerată foarte periculoasă chiar și pentru bărbați, o femeie a îndrăznit să spulbere toate prejudecățile și să intre în istorie. Numele ei este Amelia Earhart (Jilary Swank).

5. Yo, también (2009) – Me Too

Daniel este un proaspăt absolvent de facultate, desi suferă de sindromul Down. Acesta se angajează la Departamentul de Servicii Sociale, unde incă din prima zi se indrăgostește de Laura, o fată care iși petrece nopțile prin cluburile aglomerate si barurile de burlaci.

6. Julie & Julia (2009) – Julie și Julia

Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de rețete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle și Simone Beck) – și să scrie pe blog despre experiențele ei culinare.

7. Temple Grandin (2010)

Inspirat dupa un caz real, Temple Grandin este povestea unei fete autiste cu o gandire iconica extraordinara si mult spirit inovator. In ciuda dificultatilor impuse de deficienta sa, Temple reuseste foarte bine sa se integreze atat in societate cat si in piata muncii, oferindu-ne o alta viziune despre persoanele cu nevoi speciale.

8. That’s What I Am (2011) – Sunt ceea ce sunt

Acțiunea are loc în anii ’60, iar drama despre familie este concentrată pe viața unui copil de 12 ani sclipitor, Andy, pe care profesorul de engleză (Ed Harris) îl pune în echipă cu cel mai mare proscris din școală, Stanley (aka “Big Red”). Când Andy îl vede pe Stanley confruntând fără ezitare un bătăuș din școală, începe o serie de evenimente care schimbă viețile copilului și profesorului.

9. The Help (2011) – Culoarea sentimentelor

“Culoarea sentimentelor” este o dramă emoționantă, povestită cu umor și speranță, despre prietenie, curaj și mai ales despre puterea de a inspira schimbări sociale.

10. The Danish Girl (2015) – Daneza

Este anul 1910, iar pictorița Gerda Gottlieb așteaptă un model. Acesta întârzie să apară, așa că Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu știe că acest eveniment minor le va schimba viețile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operație de schimbare a sexului.

Informații despre filme preluate de pe cinemagia.ro