Vrei să slăbești și nu reușești? Descoperă cum să-ți menții autocontrolul și cum să acționezi când foamea ți-o ia pe dinainte

Sport, alimentație corectă, diete, regimuri – despre cum să slăbești corect există un adevărat „boom” de informație – însă cum să-ți menții entuziasmul atunci când ai obținut măcăr careva rezultate, cum să nu abandonezi antrenamentul și „faimosul” regim alimentar corect? Zilnic, să-ți menții „flacăra aprinsă” – este o sarcină cu adevărat dificilă pe care o eșuează aproape 9 din 10 femei. Să vorbim despre cele mai frecvente motive pentru care mulți renunță la exercițiile fizice.

Cauze biologice
Profesorul Tracy Mann de la Universitatea din Minnesota timp de aproximativ 20 de ani a studiat obiceiurile alimentare, modul în care funcționează dietele și autocontrolul uman. Datorită acestor studii, el a identificat trei motive pentru care mai devreme sau mai târziu omul renunță.
1. Funcționarea creierului. Primind informații despre lipsa de hrană, creierul face ca persoana restricționată să se gândească mult mai des la mâncare. Mai mult, chiar și alimentele care nu erau iubite anterior sunt percepute ca fiind apetisante.
2. Hormonii. Pe măsură ce slăbiți, hormonii responsabili de sațietate devin mai puțini, spre deosebire de cei responsabili de pofta de mâncare – aceștia de înmulțesc.
3. Metabolismul. Creierul percepe dieta ca pe o înfometare, în timpul căreia este necesar să se producă cât mai multe rezerve și să se conserve energia. Metabolismul încetinește și înfometarea încetează să mai producă rezultatele asociate cu pierderea kilogramelor în plus.

Puterea voinței
Cum să reziști dietei și să nu cedezi? Majoritatea oamenilor sunt siguri că, respectând restricții dietetice stricte, își vor atinge în curând scopul. Și ceea ce este interesant – aproape toată lumea este sigură că puterea de voință îi va ajuta să nu renunțe.
Să punem situația în practică. Imaginați-vă două persoane – una ține o dietă strictă, iar cealaltă mănâncă oricând dorește. În fața lor stă o farfurie cu dulciuri – cel care slăbește tolerează și nu renunță la obiectivul său, iar celălalt aleargă imediat să facă o cafea pentru a savura din dulciuri. Studiile au arătat că, dacă supui aceste două persoane muncii grele, creierul va profita de situație și va „trimite un semnal” care va distruge autocontrolul. Ca urmare, persoana care a ținut dieta va ceda consumând mai multe alimente, în timp ce persoana care nu s-a limitat în dietă își va mânca norma.

Corpului uman îi place stabilitatea. Prin urmare, pentru a pierde în greutate, nu trebuie să recurgi la restricții dietetice stricte.

Psihologia pierderii în greutate
Mă tot abat de la dietă!“. Probabil că auzi această afirmație de la majoritatea oamenilor care sunt în procesul de slăbire. Psihologia modernă nu are încredere în diete, fie că este vorba de persoane cu greutate normală sau obeze. Mai mult, oamenii de știință care studiază subconștientul cred că, dacă o persoană nu-și rezolvă problemele personale, nu există nicio speranță de reușită în ceea ce privește pierderea în greutate.

Să analizăm principalele motive care împiedică pierderea în greutate:
1. Dieta este văzută ca un mod de a te pedepsi pentru reflecția ta urâtă din oglindă. Omul nu se poate iubi pe sine, ceea ce înseamnă că trupul său va câștiga această luptă.
2. Majoritatea oamenilor cred că viața lor merge prost pentru că sunt supraponderali. Și sunt absolut siguri că, atunci când își vor obține parametrii ideali, vor fi fericiți și vor avea succes. Viața s-ar putea să nu se mai îmbunătățească niciodată, iar cineva riscă să devină din nou supraponderal.
3. Nimic nu se va schimba până când persoana care slăbește nu va privi adevărul și nu-și va da seama că a venit cu adevărat timpul să piardă kilogramele în plus.
4. Ignorarea foamei și a sațietății. Mai devreme sau mai târziu, creierul va trimite un semnal organismului și toate kilogramele pierdute se vor întoarce imediat ce omul începe să-și permită alimentele interzise anterior.

Metode de soluționare
Motivația este esențială atunci când vine vorba despre cum să nu-ți pierzi autocontrolul. Feedback-ul femeilor care își controlează greutatea nu face decât să confirme informația conform căreia, chiar și cu o dorință puternică de a slăbi, uneori poți ceda. Deci, este inutil să lupți cu asta – mult mai eficient este să creezi tactici corecte și strategice.
1. Este important să realizezi că trecutul nu poate fi schimbat, iar viitorul este doar în mâinile noastre. Nu are rost să te pedepsești pentru ceea ce ai făcut ieri.
2. Laudă-te pentru că ai recunoscut greșeala și ești gata să mergi mai departe. Bucură-te că ai luat doar 400 de grame și nu 1-2 kg.
3. Nu compensa lăcomia de ieri cu restricții drastice. Revino la obiceiurile alimentare obișnuite, care duc la o pierdere treptată în greutate.
4. Lucrează asupra situației. Analizează posibilele motive ale pierderii autocontrolului, privind situația din exterior. Posibil să fi fost anxios, supărat sau foarte îngrijorat. Apoi gândește-te cum ai fi putut supraviețui fără a recurge la mâncare.

 

Ce recomandă nutriționiștii
Specialiștii nutriționiști recomandă abordarea procesului de slăbire încet și ușor – astfel, vei evita problemele privind pierderea autocontrolului. Evită slăbirea bruscă – este foarte important să pierzi în greutate în mod corespunzător. Crizele frecvente de foame și mâncatul în exces cu siguranță nu sunt aliații tăi în atingerea obiectivului. Nu doar vei pierde lupta cu greutatea, dar mai riști să adaugi și mai multe kilograme.
Procesul de slăbire nu trebui să fie însoțit de crize de furie și de ură față de pliurile tale de grăsime. Dorința ta de a te transforma spre bine trebui să se bazeze exclusiv pe iubirea de sine – doar cu astfel de atitudine vei putea deveni și mai atractiv. Nu transforma dieta într-o pedeapsă sau tortură, ci privești-o ca pe un proces în urma căruia vei deveni o persoană nouă, mai încrezută și mai fericită.


Recompensează-te! Cadourile sunt un stimulent excelent. Determină numărul total de kilograme pe care dorești să le pierzi și divizează-le în părți egale. Să presupunem, slăbești 3 kg și îți cumperi un produs mult dorit. Apoi mai pierzi încă 3 kg și așa mai departe.