Vreau să știu: 33 de lucruri fascinante despre lumea în care trăim!

Trăim într-o lume cu adevărat uimitoare, unde oamenii sunt gata să renunțe timp de o lună la electricitate pentru a nu deranja confortul unei păsări, unde un trecător poate salva viața unui elefant, iar un inginer creativ, viața câtorva zeci de persoane. Despre toate aceste lucruri vei afla în continuare!

Curiozități neobișnuite despre lumea în care trăim

#1. Inginerul american, Joseph Strauss, a fost proiectantul podului Golden Gate din San Francisco. În timpul construcției acesta a insistat pe instalarea unei plase de siguranțe sub pod. De-a lungul timpului, plasa a salvat de la moarte 19 muncitori. Invenția sa a fost una revoluționară pentru acele timpuri.

#2. Într-un sătuc indian, o pasărea măcăleandru și-a făcut un cuib în transformatorul electric care răspundea de lumina stradală a întregii localități. Locuitorii satului au renunțat la lumină timp de o lună pentru a proteja pasărea și a-i permite să clocească ouăle. După 45 de zile, măcăleandrul a zburat cu tot cu pui. Credința mea în umanitate a fost restabilită!

#3. Biroul companiei Microsoft din Japonia a trecut la săptămâna de muncă de 4 zile în cadrul unui experiment corporativ. Rezultatele experimentului au fost cutremurătoare. Productivitatea angajaților a crescut cu 40% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când munceau 5 zile pe săptămână.

#4. Pe pisoarele unui aeroport din Amsterdam sunt desenate muște. Studiile au demonstrat că acest truc contribuie la menținerea curățeniei în closetele publice, deoarece la nivel de subconștient bărbații au tendința să ochească în desen.

#5. Puii de bufniță dorm pe abdomen deoarece capul lor este prea greu. Unii nu renunță la acest obicei nici la maturitate. Nu întâmplător bufnița este simbolul înțelepciunii.

#6. În 2018, șoferii de autobuz din Okayama, Japonia, au inițiat o grevă neobișnuită. În semn de protest după apariția unei linii de autobuz rivale, care a încălcat codul de etică local, aceștia au încetat să perceapă taxe de călătorie de la clienți.

#7. Anul trecut, un pui de elefant lovit de o motocicletă în Thailanda, a supraviețuit după ce un lucrător medical care trecea pe alături i-a făcut respirație artificială. Bărbatul a lucrat 26 de ani pe ambulanță și a salvat zeci de vieți, dar viața unui elefant pentru prima oară.

#8. Oamenii care cunosc limba islandeză pot să citească și să înțeleagă lejer vechile legende scandinave chiar din sursa originală. Timp de un mileniu, limba islandeză nu s-a schimbat aproape deloc.

#9. Oamenii de știință au descoperit că ouăle de pește pot supraviețui călătoriei prin intestinele unei rațe. Asta explică de ce peștii pot trăi îndelungat în acumulări de apă izolate.

#10. Actorul canadian Ryan Reynolds a plătit 15.000 de dolari pentru a-i returna unei fetițe ursulețul de pluș, ce avea încorporat în interior o înregistrare cu vocea mamei sale, care decedase cu ceva timp în urmă.

#11. În 2007, o linie de cale ferată din Japonia a numit o pisică, pe nume Tama, ca șef de linie la calea ferată, ceea ce a dus la o creștere fără precedent a popularității către destinația turistică corespunzătoare. Iar în 2010, i-au oferit Tamei și un pisoi asistent.

#12. În timpul războiului din Vietnam, o parte din militarii americani dislocați în Japonia au fugit în Suedia, unde prim-ministrul Olof Palme le-a promis refugiu. Palme era împotriva războiului, fiind convins că oamenii de rând nu trebuie să moară din cauza unor jocuri politice.

#13. În secolul al V-lea î.Hr., chirurgul Sushruta a diagnosticat pentru prima dată diabetul zaharat. Urina diabeticilor era lipicioasă și dulce, fiindcă furnicile se înfruptau din ea. Medicul a ajuns la concluzia că diabetul afecta bogații care mâncau mult orez și dulciuri.

#14. Ken Eto a fost primul lider al mafiei americane, care avea origini asiatice. Acesta a fost împușcat în cap de 3 ori de la distanță scurtă, dar a supraviețuit. Ba mai mult, având trei găuri în cap, acesta a coborât din mașină, a parcurs câteva cartiere pe jos și a intrat într-o farmacie unde a cerut ajutor. Ken a trăit 84 de ani. Dar să nu-l romantizăm prea mult, totuși era un nătărău.

#15. În copilărie, Harriet Tubmam s-a lovit tare la cap. În consecință, toată viața a susținut că are vedenii și poate prezice viitorul. Fiind convinsă că darul vine de la Dumnezeu, aceasta și-a dedicat restul vieții pentru a salva alte persoane. Harriet a ajutat zeci de robi să fugă din statele de sud din SUA (unde nu era abolită sclavia) în statele de nord și Canada, printr-un sistem de tuneluri subterane.

#16. Când personajul lui David Bowie din filmul Labyrinth jongla cu câteva globulețe de cristal, nu era actorul cel care manipula cu ele, ci jonglerul profesionist, Michael Moshen, care stătea ascuns în spatele lui Bowie și jongla fără să vadă nimic.

#17. Pentru a realiza filmul de animație Moana, întreaga echipă de producători a vizitat insulele Pacificului de Sud pentru a studia cultura locală și a discuta cu experții autohtoni, în așa fel ca toate detaliile din film să fie cât mai veridice. De exemplu, în scenariul original bărbatul din imagine era chel, dar conceptul a fost schimbat în totalitate, deoarece în cultura polineziană părul simbolizează puterea.

#18. Căluții de mare se salută cu un dans în timpul căruia își schimbă culorile. În acest fel ei stabilesc relații sociale și își sincronizează ciclurile de reproducere.

#19. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii s-a confruntat cu insuficiența de piloți militari. Pentru a depăși problema, a fost lansat programul WASP pentru instruirea femeilor piloți. Peste 1100 de femei s-au înscris voluntar la program.

#20. În Cuba, șoferii automobilelor oferite de stat sunt obligați prin lege să ia pasageri de ocazie, dacă au locuri libere în mașină.

#21. Ciupercile violete trăiesc sub pământ și ies la suprafață timp de câteva zile doar în urma unui incendiu, dacă solul este acoperit cu cenușă.

#22. Un studiu realizat la Harvard, care a durat 75 de ani, a demonstrat că relațiile cu persoanele dragi sunt cheia succesului în viață. Dacă ai alături o persoană care te iubește și pe care poți conta indiferent de orice, vei depăși mult mai ușor greutățile vieții și e mai mare probabilitatea să devii om de succes.

#23. Suricații nu sunt atât de inofensivi cum par. Fiecare al cincilea suricat moare de la gheareale altuia.

#24. Baza de date a unuia din cele mai mari cazinouri din lume a fost spartă grație unui termometru inteligent pentru acvariu.

#25. Celebrul tablou japonez care ilustrează o barcă purtată de valuri este doar una din cele 36 de ilustrații care prezintă Muntele Fuji din diferite perspective.

#26. Cântăreața de country, Loretta Lynn, a lansat un număr record de piese interzise la radio. Mai mult decât toți interpreții de country de sex masculin.

#27. În 2014, o fetiță de patru ani a fost salvată după 11 zile de căutări prin nesfârșita taiga rusească. Micuța a reușit să supraviețuiască datorită cățelului său. Câinii de căutare au descoperit fetița grație mirosului lăsat de cățeluș.

#28. Trucul vocal din celebra melodie “Zombie”, interpretat de The Cranberries (cine a auzit, știe despre ce este vorba), este folosit în Irlanda pentru a plânge morții.

#29. În timpul unui asediu, soldatul scoțian, Bill Millin, se plimba pe plajele Normandiei cântând la cimpoi. Lunetiștii germani au dezvăluit mai târziu că unicul motiv de ce nu l-au împușcat este pentru că au crezut că-i dus cu pluta.

#30. Stan Mikita, un hocheist canadian de succes, era unul din cei mai agresivi jucători din ligă. După unul din meciuri, fiica sa de 4 ani l-a întrebat de ce stă atât de des pe banca de penalizare. Mikita i-a promis fiicei că va fi mai atent și din acea zi și-a schimbat complet stilul de joc, devenind unul din cei mai buni jucători ai turneului.

#31. În Irlanda oamenii să căsătoresc cel mai târziu. Potrivit statisticilor, un irlandez se căsătorește în mediu la 35 de ani!

#32. Cea mai veche barcă din lume a fost descoperită în Țările de Jos. Potrivit estimărilor, barca a fost construită între anii 8040 și 7510 î.Hr.

#33. Sir Arthur Conan Doyle vroia inițial ca personajul principal al cărților sale (Sherlock Holmes) să fie dependent de cocaină. Dar când autorul a aflat despre pericolele drogului, a renunțat la această idee.

De altfel, dacă îți place Anglia și ești amator de detective, îți poți lua doza de inspirație de aici: Cele mai bune 10 filme englezești, cu detectivi. Te vor ține în suspans până la final