Vei insulta japonezii, dacă nu respecți aceste 10 reguli de etichetă!

Dacă ai în plan să vizitezi Japonia, atunci trebuie neapărat să citești acest articol despre eticheta japoneză. Cunoașterea obiceiurilor și a unor reguli ale etichetei japoneze, îți vor permite să eviți câteva momente incomode în timpul vizitei acestei țări minunate.

Reguli de bază ale etichetei japoneze

1. Închinările și salutări

Strângerea mâinilor nu este acceptată în Japonia. Prin urmare, nu ar trebui să te grăbești să întinzi mâna cu japonezii. Dar, bineînțeles, nu ar trebui să refuzi să dai mâna dacă japonezii vor să vă salute în acest fel.
În Japonia, ca în nici o altă țară, sistemul închinărilor este răspândit. Adâncimea și durata închinării depind de statutul persoanei căreia i se adresează. De exemplu, pentru prieteni și cunoscuți, se face o închinare rapidă la un unghi de până la 30 de grade, pentru colegi și superiori – la un unghi de până la 70 de grade, iar pentru persoanele foarte serioase și importante, se face o închinare lentă la un unghi de până la 90 de grade.

2. Comportamentul la masă

– Dacă ești invitat la prânz, cină sau la un banchet cu japonezii și chelnerul îi servește pe toți cu băuturi, nu bea imediat după ce ți s-a servit o băutură. Așteaptă până când cineva din japonezi ia inițiativa și ridică un pahar cu o exclamația: „Campai!”.
– Majoritatea restaurantelor japoneze îți vor pune un șervețel umed înainte de mâncare. Șterge-ți mâinile și așezați șervețelul pe marginea mesei. Nu-l utiliza în timpul meselor.
– Conversațiile în timpul mâncării și sunetele pe care le provoci în timp ce consumi tăițeii –  sunt considerate normale. Adesea, acestea sunt un anumit element de politețe. Astfel, arăți că îți place mâncarea.
– În timp ce mănânci cu bețișoare trebuie să aduci boluri cu tăiței sau orez la gură.
– Înainte de a mânca, asigură-te că spui „itadakimasu” – „Accept cu recunoștință”. Un analog ar fi „poftă bună” în română. Și după ce ai mâncat trebuie să spui „Gotiso-sama desu!” – “Vă mulțumim pentru delicatese”.

3. Fără bacșișuri

Eticheta japoneză nu prevede bacșișuri. Nu sunt acceptate aici. Nici într-un taxi, nici într-un hotel, nici într-un restaurant – nicăieri. Japonezii pot considera bacșișurile ca o ușoară insultă.

5. Bețisoarele pentru mâncare

În Japonia, bețișoarele nu sunt doar tacâmuri, ci o operă de artă.

Eticheta japoneză atunci când mănânci cu bețișoare
– Nu introduce bețișoarele vertical în alimente, în special orez. Nu transmite mâncarea cu bețișoarele tale în bețișoare unei alte persoane, nu o pune pe farfuria altuia cu bețișoarele tale. Astfel de acțiuni sunt asociate cu înmormântarea morților și comemorarea lor.

– Nu mișca farfuriile cu bețișoarele.

– Nu arăta cu bețișoarele la nimeni sau nimic.

– Nu strânge bețișoarele în pumn.

5. Intrarea în încăpere

Pantofii trebuie descălțați la intrarea în majoritatea încăperilor. Uneori, acest lucru este necesar chiar și atunci când intri într-un birou. În acest caz, cel mai probabil vei vedea un suport pentru pantofi și papuci de cameră pentru oaspeți în apropiere. Foarte important! Nu călca pe tatami încălțat! Acest gest este considerat ca o insultă.

6. Comportamentul în public

– Nu-ți sufla nasul în public. Dacă trebuie să îți cureți nasul – mergi la toaletă.

– Nu vorbi pe telefonul mobil într-un loc public. De asemenea, este mai bine să părăsești spațiul public pentru a vorbi.

– Nu ceda locul tău în transportul public, chiar dacă un bătrân sau o bătrână stă în fața ta. Există locuri speciale pentru ei în transport.

8. Păstrează distanța

Nu atinge japonezii cu mâinile. Atunci când saluți sau spui la revedere, închină-te. În conversație, nu te apropia prea mult de persoană. De asemenea, nu trebuie să privești în mod constant persoana în ochi atunci când vorbești. Acest lucru poate fi perceput ca o manifestare a agresivității.

8. Băile japoneze

Spală-te bine și clătește săpunul înainte de a intra în baia comună. Dacă ești în vizită, asigură-te că mulțumești proprietarii casei pentru baie, în care ar trebui să fii primul care va intra în ea. Nu te grăbi să ieși primul din baie. Savurează din plin apa fierbinte și aburii din baie.

9. Șezi corect

În ospeție sau la masă este obișnuit să stai în poziția oficială ”seiza”. Bărbații au voie să stea și în poziția turcească, dar doar atunci când partea oficială a conversației sau evenimentului s-a încheiat.

10. Vizitarea templelor japoneze

Eticheta japoneză în temple și mănăstiri:

– Nu poți intra în templu încălțat în pantofi.

– În templu trebuie să respecți tăcerea și decența.

– Nu poți vizita templul în haine provocătoare.

– Fotografierea și filmarea în templu este permisă.

– Nu poți intra în templu murdar, cu răni deschise sau bolnav.