„Toxice”: de ce hainele noi trebuie spălate întotdeauna după cumpărare

Nevoia de a spăla articole noi de garderobă după cumpărare nu se datorează doar faptului că hainele au fost probate de mai multe ori de persoane diferite, ci și datorită concentrației ridicate de substanțe chimice. Adevărul este că nu toate fabricile sunt lipsite de substanțe toxice.

Majoritatea fabricilor de îmbrăcăminte sunt situate în zone industriale urbane cu trafic vehicular ridicat și o concentrație mare de alte fabrici. Astfel de unități sunt de obicei răcite cu ferestre deschise. Acestea permit substanțelor periculoase să circule și să se depună pe țesături în timpul transformării lor în produsul final. Ca urmare, este posibilă “otrăvirea” pielii prin îmbrăcăminte.

Chiar dacă aerul este curățat în fabrică, următoarele substanțe chimice pot fi folosite în procesul de creare a lucrurilor:
– plumb, un ingredient comun în mulți pigmenți de coloranți strălucitori;
– formaldehida este utilizată în țesături care nu se încrețesc;
– colorant de dispersie AZO, un colorant sintetic cancerigen care este ușor absorbit de piele și provoacă dermatită de contact;
– chinolina este utilizată în producția de poliester.

Cum îți pot afecta pielea toxinele din haine

Hainele de proastă calitate pot fi recunoscute atunci când încep să păteze pielea. Cu toate acestea, o consecință mai neplăcută și mai periculoasă a purtării unor astfel de haine, în special a țesăturilor strâmte și artificiale, este dermatita de contact și o erupție cutanată cu mâncărimi.

Dermatita alergică se manifestă prin hiperpigmentare. “Otrăvirea” cu haine este indicată de pete întunecate sub brațe și în zona inghinală. În plus, este posibil ca simptomele să nu apară imediat.

Cum să vă protejați

Experții recomandă să întoarceți haina pe dos și să o spălați pe un program scurt, în apă rece. Astfel, se asigură că substanțele chimice dăunătoare sunt îndepărtate de pe suprafața țesăturii și că culoarea este păstrată. De asemenea, puteți spăla haina manual cu puțin detergent.