Totul depinde de tine: Oamenii de știință au numit factorii care accelerează îmbătrânirea umană.

Oamenii de știință din Țările de Jos au identificat factorii ce accelerează îmbătrânirea organismului uman. Cercetătorii din cadrul Centrului Medical Academic din Amsterdam au constatat că există doar câțiva factori care favorizează îmbătrânirea: bagajul genetic, sexul masculin, obezitatea, dependența de nicotină și depresia. În general, aceasta este influențată atât de sănătatea mentală, cât și de cea fizică.

Factorii care influențează îmbătrânirea umană

La studiu au participat peste 3000 de voluntari, de la care au fost prelevate probe de sânge și alte materiale biologice. Indicatori individuali ai procesului de îmbătrânire au fost elaborați folosind tehnici de simulare complexă la calculator.

La baza acestor modele au stat lungimea telomerilor, trăsăturile fenotipice, epigenetica, proteomica, structura genelor și metaboliților.

Citește și: 5 obiceiuri proaste, care provoacă îmbătrânirea prematură. Scapă de ele!

După ce au suprapus acești parametri cu sexul și stilul de viață al participanților la experiment, cercetătorii au descoperit că în realitate există doar 3 factori esențiali, care împreună cu sexul masculin accelerează procesul de îmbătrânire: excesul de greutate, fumatul și sindromul metabolic.

Cel din urmă reprezintă o boală care se caracterizează prin prezența a cel puțin uneia din următoarele afecțiuni: hipertensiunea arterială, creșterea trigliceridelor, niveluri scăzute ale colesterolului bun, toleranță scăzută la glucoza și excesul de grăsime ponderală în zona taliei.

Notă: Dacă suferi de una sau mai multe din aceste afecțiuni, nu înseamnă neapărat că ai sindrom metabolic, ci doar că ești predispus spre acesta.

Citește și: Oamenii de știință au numit fructul, care te poate scăpa de riduri! Consumă-l odată în săptămână!

Depresia îmbătrânește

De asemenea, îmbătrânirea poate fi accelerată de bagajul genetic și predispunerea spre stări depresive. Telomerii sunt localizați la capetele cromozomilor și protejează ADN-ul celulei de daune. Aceștia devin mai scurți odată cu înaintarea în vârstă.

Citește și: Oamenii de știință au numit o modalitate ciudată de a întări sistemul imunitar! Află care este!

În medie, oamenii pierd 14-20 de perechi de baze din structura ADN-ului în fiecare an, dar în rândul persoanelor predispuse spre depresie, pierderile sunt mult mai mari, circa 83-84 de perechi. Savanții consideră că diferența de lungime dintre telomeri este o dovadă a faptului că depresia poate accelera procesul de îmbătrânire cu 4-6 ani. Prin urmare, nu îți rămâne decât să decizi dacă vrei sau nu să lupți cu această stare.