Top Forbes: Cum arată 20 cele mai bogate femei din lume?

Revista Forbes a publicat tradiționalul clasament al celor mai bogate femei din lume, iar statistica arată că numărul și averea acestora continuă să crească an de an. Majoritatea din ele se pot lăuda cu o educație desăvârșită, background profesional impresionant și rezultate înfloritoare în afaceri, cu toate că au avut și norocul să se nască în familia potrivită. Hai să vedem împreună cine sunt și cu ce se pot lăuda!

1. Alice Walton, compania Walmart

Vârsta: 71 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 54,4 miliarde de dolari

Moștenitoarea averii Walmart (cel mai mare lanț de retail din lume) nu s-a alăturat imediat afacerii de familie. Aceasta a absolvit Universitatea Trinity din San Antonio, a fost analist de capital și manager financiar, a condus activități de investiții, iar în 1988 a fondat propria bancă de investiții, totul independent de familia sa. Abia când a câștigat suficientă experiență în administrarea afacerilor, Alice a acceptat cota parte din compania tatălui său, care îi aduce venituri enorme până în ziua de azi. Ca orice bogătașă care se respectă, Alice patronează arta, finanțează partide politice și e surprinsă în cele mai diverse scandaluri, în special legate de conducerea în stare de ebrietate.

2. Françoise Bettencourt Meyers, compania L’Oréal

Vârsta: 67 de ani

Țara: Franța

Averea: 48,9 miliarde de dolari

Nepoata fondatorului L’Oréal a apărut pentru prima dată în revista Forbes în 2018, iar un an mai târziu era deja pe poziția a 15 în topul celor mai bogați oameni din lume și lider în rândul femeilor. Ascensiunea sa avut loc după ce în 2017 primea 33% din pachetul de acțiuni al companiei L’Oréal, după moartea mamei sale, Liliane Bettencourt. Françoise s-a dovedit a fi o moștenitoare demnă a afacerii de familie, din moment ce cifra de afaceri a continuat an de an să crească. Deloc întâmplător, deoarece franțuzoaica făcea parte din consiliul de administrație a companiei încă din 1997 și înțelegea foarte bine specificul afacerii. Pe lângă asta, Françoise este președinta unei fundații caritabile fondată de familia ei, care susține dezvoltarea științei și artei franceze.

3. Julia Koch, compania Koch Industries

Vârsta: 58 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 38,2 miliarde de dolari

În anii 80’, Julia era asistenta stilistului personal al Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii, Nancy Reagan, dar după ce și-a cunoscut viitorul soț, David Koch, unul din cei mai mari bogătași ai lumii, a început să dedice tot mai mult timp familiei și actelor de caritate. După decesul soțului său în 2019, care a dus o luptă crâncenă și îndelungată cu cancerul, Julia a moștenit o avere imensă și a continuat afacerea acestuia, finanțând în paralel diverse cercetări în domeniul sănătății și medicinei. Spre exemplu, din 1998 până în 2012, perechea a donat circa 400 milioane de dolari pentru dezvoltarea medicinei americane, iar Julia continuă finanțarea până în prezent.

4. Mackenzie Bezos, compania Amazon

Vârsta: 50 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 36 miliarde de dolari

Fosta soție a fondatorului Amazon, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume. Aceștia s-au cunoscut în 1992, iar doi ani mai târziu s-au căsătorit. În timp ce Bezos dezvolta compania, Mackenzie a scris două romane, a fost asistenta celebrei scriitoare americane Toni Morrison și a fondat o organizație de luptă cu agresivitatea și comportamentul ostil. După divorțul acestora, la 25 ani de căsnicie, Mackenzie a primit de la fostul soț 25% din acțiunile companiei Amazon și a devenit instantaneu una din cele mai bogate femei din lume. La rândul său, Mackenzie a promis că va dona jumătate din averea sa în scopuri caritabile.

5. Jacqueline Mars, compania Mars

Vârsta: 81 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 24,7 miliarde de dolari

Jaqcueline deține 1/3 din acțiunile companiei Mars Incorporated, și-a făcut studiile în antropologie, administrează echipa de echitație a Statelor Unite și face parte din consiliul de administrație al Operei Naționale din Washington. Lipsa de cunoștințe și experiență în afaceri nu a împiedicat-o să câștige o avere imensă din vânzarea de ciocolate. Jacqueline Mars s-a alăturat afacerii de familie în 1982, când a început să lucreze ca șef al departamentului responsabil de alimente.

6. Yáng Huìyán, compania Country Garden

Vârsta: 39 de ani

Țara: China

Averea: 20,3 miliarde de dolari

Cu mai bine de 10 ani în urmă, tânăra a primit cadou de la tatăl său 70% din acțiunile Country Garden Holdings, care în continuare e administrată de către acesta. Yang va prelua probabil consiliul de conducere cu drepturi depline atunci când tatăl său va considera necesar să părăsească postul, dar între timp, tânăra miliardară nu a stat cu mâinile în sân. Aceasta și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Ohio, iar în 2005 s-a alăturat companiei în calitate de manager de achiziții, iar ulterior în funcție de director executiv. Sub conducerea sa compania a continuat să înflorească. În ceea ce privește viața personală, Yang s-a căsătorit în 2006 cu un înalt funcționar de stat, după ce le-a fost organizată o întâlnire, conform tradițiilor chineze.

7. Susanne Klatten, compania Altana

Vârsta: 58 de ani

Țara: Germania

Averea: 16,8 miliarde de dolari

Cea mai bogată femeie din Germania a moștenit cota parte din companiile Altana și BMW de la tatăl său și a continuat să contribuie la dezvoltarea celor 2 companii în conformitate cu tendințele contemporane. Frau Klatten a primit o educație excelentă în administrarea afacerilor în Elveția, iar înainte de a se alătura afacerii de familie a activat în publicitate și relații publice, precum și ca inginer la BMW. Sub aripa sa, Altana s-a transformat dintr-o companie farmaceutică de proporții medii în a treia cea mai mare companie din Germania, iar investițiile în cercetări medicale continuă până în prezent.
Susanne este unicul proprietar și vicepreședintele companiei Altana, care are o cifră anuală de afaceri de peste 2,5 miliarde de dolari. Totodată, aceasta deține cotă parte în companiile Nordex AG (companie specializată în producția instalațiilor eoliene) și SGL Group (lider în producția articolelor din carbon).

8. Laurene Powell Jobs, compania Apple și The Walt Disney

Vârsta: 57 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 16,4 miliarde de dolari

Văduva lui Steve Jobs se poate lăuda cu o educație prestigioasă la Universitatea Stanford, zeci de proiecte științifice și sociale, precum și o implicare activă în viața companiilor Apple Inc. и The Walt Disney Company. În 2004, Laurene a întemeiat organizația non-profit Emerson Collective, care investește în fiecare an zeci de milioane de dolari în startup-uri din domeniul tehnologiilor informaționale. În 2017, Emerson Collective a devenit proprietarul majoritar al uneia din cele mai vechi și mai respectate reviste literare din America, The Atlantic. Un alt proiect cunoscut al lui Laurene este College Track, care contribuie de mai bine de două decenii la ridicarea standardelor educației școlare în Statele Unite, precum și la susținerea elevilor talentați.

9. Zhong Huijuan, compania Hansoh Pharmaceutical

Vârsta: 59 de ani

Țara: China

Averea: 14,6 miliarde de dolari

Zhong Huijuan este una din cele mai respectate antreprenoare din China. Aceasta deține 75% din pachetul de acțiuni al companiei Hansoh Pharmaceutical, ce produce medicamente contra diabetului, cancerului și a diferitor infecții. Valoarea de piață a companiei a crescut și mai mult în urma pandemiei de coronavirus. Interesant este că soțul său de mai bine de 30 de ani conduce o altă companie farmaceutică gigant din China – Jiangsu Hengrui.

10. Gina Rinehart, compania Hancock Prospecting

Vârsta: 66 de ani

Țara: Australia

Averea: 13,1 miliarde de dolari

Cea mai bogată persoană de pe continentul australian deține pachetul majoritar la cea mai mare companie minieră din țară. Ce-i drept, în interiorul familiei lucrurile nu stau la fel de bine ca în afaceri. Ocolind testamentul tatălui său, care i-a lăsat 77% din acțiuni (compania trebuia să treacă în gestiunea nepoților săi, când cea mai mică va împlini 25 de ani), Gina mult timp nu le oferea copiilor săi acces la fonduri, până când instanța judecătorească nu a obligat-o să facă acest lucru.

11. Charlene de Carvalho-Heineken, compania Heineken

Vârsta: 66 de ani

Țara: Țările de Jos

Averea: 14,2 miliarde de dolari

Fiica lui Freddy Heineken, fondatorul companiei de bere cu același nume, a moștenit 25% din acțiunile Heineken după moartea tatălui ei în 2002, devenind instantaneu cea mai bogată antreprenoare din Olanda. De atunci, Charlene a dezvoltat afacerea de familie și a extins activitatea companiei în alte țări, în calitate de director executiv al acesteia.

12. Wu Yajun, compania Longfor Properties

Vârsta: 57 de ani

Țara: China

Averea: 12 miliarde de dolari

În 1993, împreună cu soțul său, Wu Yajun au fondat Longfor Properties, un holding specializat în investiții imobiliare și servicii conexe. Dar după divorțul acestora în 2012, femeia a încetat activitatea antreprenorială. Înainte de lansarea afacerii, Wu a absolvit Facultatea de Inginerie Navigațională a Universității Politehnice din Nord-Vest și a lucrat la fabrica de contoare Qianwei. De asemenea, aceasta a fost jurnalistă la China Shirong News Agency. Astăzi, averea sa este gestionată de compania Wu Capital, care a investit în Uber și Evernote.

13. Kwong Siu-hing, compania Sun Hung Kai Properties

Vârsta: 90 de ani

Țara: China

Averea: 11,9 miliarde de dolari

Kwong Siu-hing deține cel mai mare dezvoltator imobiliar din Hong Kong. Ea a ocupat funcția de președinte al companiei din 2008 până în 2011, după ce fiul ei cel mare, Walter, a renunțat la funcție în urma unui conflict cu frații săi, Thomas și Raymond. Aceasta deține 26,58% din holding, avere care urmează să fie redistribuită între copiii și frații săi.

14. Iris Fontbona, compania Antofagasta

Vârsta: 79 de ani

Țara: Chile

Averea: 10,8 miliarde de dolari

Văduva miliardarului Andronico Luksic este cea mai bogată femeie din Chile. Aceasta obține venituri atât pe seama afacerii de familie, cât și din acțiunile lor la banca Chile, mai multe companii de transport și două stațiuni din Croația.

15. Abigail Johnson, compania Fidelity Investments

Vârsta: 59 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 10,8 miliarde de dolari

Abigail conduce compania Fidelity Investments, specializată în deservirea diferitor investitori și în același timp deține 24,4% din acțiunile companiei, fapt care o transformă într-una din cele mai bogate și influente femei din lume. Compania pe care o administrează a fost una din primele din lume care a permis investitorilor să opereze cu criptomonede, fapt care i-a diferențiat puternic de concurenți.

16. Kirsten Rausing, compania Tetra Pak

Vârsta: 68 de ani

Țara: Suedia

Averea: 9,1 miliarde de dolari

Tetra Pak este o companie multinațională specializată în producția de ambalaje și echipamente pentru prelucrarea alimentelor lichide, înființată în 1951 de către bunicul lui Kirsten. Această companie a dezvoltat o tehnologie de ambalare aseptică, care a făcut posibilă comercializarea lichidelor (suc, lapte) în cutii de carton în loc de sticlă. Pe lângă afacerea de familie, Kirsten se ocupă cu creșterea cailor și administrează British Bloodstock Agency.

17. Christy Walton, compania Walmart

Vârsta: 71 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 7,2 miliarde de dolari

Christy este văduva lui John Thomas Walton, fiul fondatorului Walmart, Sam Walton, care a decedat în urma unui accident rutier în 2005. Aceasta a moștenit a șasea parte din averea acestuia sub formă de acțiuni la Walmart, First Solar și Arvest Bank. Christy se implică activ în acte de caritate, colaborează cu organizații non-profit, iar în 2006 și-a donat propria casă în stil Victorian fondului ICF, iar ulterior, încă 4 milioane de dolari pentru întreținerea clădirii.

18. Lu Zhongfang, compania Offcn

Vârsta: 77 de ani

Țara: China

Averea: 8 miliarde de dolari

Lu activa la o fabrică de pesticide din provincia Jilin din nordul Chinei. În 1993 femeia s-a concediat și a lansat propria afacere, iar în 1999 a hotărât să investească toată averea agonisită în Offcn Education Technology Co, o companie care punea la dispoziția elevilor o platformă pentru pregătirea pentru examenele de stat și nu a avut de pierdut. Acum Offcn are reprezentanțe în 319 orașe și peste 1,4 milioane de utilizatori.

19. Ann Walton Kroenke, compania Walmart

Vârsta: 71 de ani

Țara: Statele Unite ale Americii

Averea: 7,9 miliarde de dolari

Încă o reprezentantă a familiei de magnați americani. Ann Walton Kroenke e fiica lui Bud Walton, fratele fondatorului Walmart. Ea și-a moștenit cota parte după moartea tatălui său în 1995. Ann este licențiată în medicină și nu ocupă nici o funcție în cadrul companiei. În schimb, aceasta deține propriile cluburi de baschet, Denver Nuggets și de hochei, Colorado Avalanche.

20. Blair Parry-Okeden, compania Cox Enterprises

Vârsta: 71 de ani

Țara: Australia

Averea: 7,6 miliarde de dolari

În presa australiana, Blair Parry-Okeden e supranumită „miliardarul despre care nu ai auzit nimic”. Blair deține 25% din acțiunile companiei, dar nu vrea să se alăture afacerii de familie și a migrat din SUA în Australia, unde se întrece cu Gina Rinehart pentru titlu de cea mai bogată femeie de pe continent.

Citește și: Cum arată cele mai bogate femei din lume care își pot permite orice