Ți se va strânge inima:11 povești tragice din spatele celor mai triste monumente din lume

Însuși cuvântul „monument” dezvăluie esența pentru care el este ridicat.

Oamenii tind să uite chiar și evenimentele însemnate din istorie sau oamenii faimoși. De aceea și se ridică monumentele, anume pentru a aduce aminte oamenilor de un personaj ilustru sau de anumite evenimente din trecut.

Astăzi am pregătit o listă de monumente, care te fac să ți se strângă inima și să plângi. Unele dintre ele sunt create pentru a aminti oamenilor de evenimentele istorice care nu trebuie să se repete. Toată lumea ar trebui să știe de aceste creații. Altele nu au legătură cu evenimente specifice, dar amintesc de o anumită poveste tristă. Deci, haideți să le privim împreună…

1. Încălțămintea de pe malul Budapestei

Memorialul a fost deschis în 2005 în memoria evreilor care au fost împușcați pe acest mal. Naziștii i-au obligat să-și scoată pantofii și i-au legat unul de celălalt. Apoi au tras în unul dintre ei, care a căzut în râu și a tras după sine pe toți ceilalți. Această metodă le-a economisit muniția. Ulterior, naziștii au vândut pantofii victimelor. Pe mal sunt 60 de perechi de pantofi: de bărbați, femei și copii. Așa și nu s-a putut stabili numărul exact de victime …

2. Hachiko

Această poveste o cunosc toți cei care au vizionat filmul cu același nume. În gara Shibuya, câinele își aștepta zilnic stăpânul său după serviciu. Dar într-o zi, stăpânul nu s-a mai întors seara din obișnuita sa călătorie cu trenul, deoarece suferise un atac cerebral la universitate. Stăpânul a murit și nu s-a mai întors niciodată în gară, însă câinele a continuat să vină în fiecare zi și să-și aștepte stăpânul, timp de zece ani.

Monumentul nu a supraviețuit bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial, dar în 1948 a fost restaurat.

3. Domnișoara cu umbrela găurită

Un monument extrem de emoționant. La 30 mai 1999, în Minsk se sărbătorea ultimul sunet. Toată lumea se plimba prin oraș, dar deodată a început să plouă puternic. Oamenii au început să se ascundă într-un pasaj subteran, ceea ce a provocat prabușirea acestuia. În acea zi, au murit 53 de persoane. Doar trei dintre ei aveau peste 30 de ani …

4. Complexul memorial Khatyn

Acest complex memorial este amplasat în locul unde se afla un sat belarus, pe care naziștii l-au distrus. 149 de persoane au fost arse de vii sau împușcate. Printre ei se numărau 75 de copii.

5. Stela comemorativă din Sankt Petersburg

Monument care amintește Decizia nr. 157c. Acest document secret, adoptat în martie 1942, a aprobat arderea cadavrelor la prima fabrică de cărămidă.

6. Monumentul copiilor nenăscuți din Riga

A fost instalat în memoria celor care ar putea acum să fie printre noi …

7. Încă două monumente ridicate în memoria copiilor care nu s-au născut: în Slovacia și Surgut

Sculptura se numește: „Nu plânge, mamă, te iubesc oricum…” O parte a monumentului este realizată din cristal.

8. Monumentul cărților arse în Germania

Acest memorial a fost ridicat la Berlin, în 1995. Monumentul este realizat sub formă de rafturi goale care sunt sub nivelul pavajului și acoperite cu sticlă. Monumentul spune: „Pe această piață, la 10 mai 1933, studenții nazisti au ars cărți”. După aceasta vine citatul lui Heinrich Heine: „A fost doar un preludiu, acolo unde cărțile sunt arse, mai târziu sunt arși și oamenii”.

9. Monumentul câinelui lui Pavlov din Sankt Petersburg

A fost instalat pe insula Aptekarsky, în grădina Institutului de Medicină Experimentală, în onoarea experimentelor științifice și a animalelor supuse acestor experimente.

10. Kurganul lui Mamai

În locul în care se află acum complexul memorial de pe Kurganul lui Mamai, în 1943 nici iarba nu putea înverzi. Imaginează-ți doar prin ce au trecut apărătorii orașului…

11. Leul muribund din Lucerna, Elveția

„Leul muribund” este numit cel mai trist monument din lume. Sculptura, înfățișând un leu străpuns de o săgeată cu expresii faciale aproape umane, a fost sculptată direct în stâncă la începutul secolului al XIX-lea.  Acest monument este dedicat gărzilor elvețiene care au murit în timpul atacului asupra Palatului francez, Tuileries, din 1792.

Instalarea unor astfel de monumente are o importanță enormă. Oamenii trebuie să-și amintească trecutul pentru a nu repeta greșelile în viitor.