
Atunci când lași pe cineva să intre în viața ta, trebuie să știi totul despre el. Lucru valabil și pentru animalele de companie. Uite 15 informații curioase despre pisici.
1. Nu simt gustul dulce
Pisicele nu simt gustul dulce din cauza unui defect în analizatorul gustativ. Oamenii de știință spun că în acest fel felinele au devenit carnivore.
2. De ce se bagă printre picioare?
Pisicile nu se bagă printre picioare pentru că își iubesc stăpânul, așa cum se crede, ele se freacă de noi pentru a scăpa de mirosul străin.
3. Creierul pisicii
Creierul uman și cel felin se aseamănă prin faptul că una și aceeași zonă răspunde de emoții.
4. Pisicile – cel mai bun medicament
Oamenii de știință spun că este suficient să mângâiem pisica pentru a ne scade tensiunea arterială și a ne calma. În casele în care locuiește o pisică oamenii suportă mai ușor stresurile, familia e mult mai armonioasă și mai prietenoasă. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare au șanse să trăiască mai mult dacă au acasă o pisică.
5. Pisicile sunt cele mai leneșe mamifere
Pisicile dorm 16 ore pe zi, adică 70% din viața lor.
6. Pisicile sunt unice
Ele percep mirosurile de 14 ori mai bine decât oamenii și pot auzi sunete la o frecvență de 60 kHz. Pentru comparație: oamenii – 20 kHz, câinii – 40 kHz. Pisica poate asculta ulstrasunetele prin care comunică șoarecii. De aceea nu este obligatoriu ca aceștia să se miște ca pisica să-i audă.
7. Cea mai mare pisică din lume are o lungime de 1,2319 m
Cea mai mare rasă de pisici este Maine Coon, ea poate atinge o greutate de 6-9 kg și o lungime de peste un metru. Dimensiunile sale însă nu au nimic în comun cu temperamentul care este unul liniștit și prietenos.
8. Nasul pisicii
Nasul o ajută să cunoască lumea înconjurătoare. Pisicuții reușesc să găsească sfârcul mamei cu ajutorul mirosului. La fel, cu nasul pisicile reușesc să măsoare temperatura mâncării.
9. Mustața
Numită științific vibrissae, firele lungi de sub nas și de deasupra ochilor vorbesc multe despre starea pisicii. Dacă acestea sunt îndreptate înainte, ea este înteresată de ceva. Dacă sunt îndreptate în spate, ea este speriată. Dacă sunt îndreptate lateral, pisica este liniștită.
10. Transpiră pisicile?
Pisicile au glande sudoripare, ele se află în obraji, buze, în jurul sfârcurilor și pe pernuțele lăbuțelor.
11. De ce pisicile nu pot coborî din copac?
Ghearele pisici sunt constituite în așa fel încât nu le permite să coboare cu capul în jos, ar putea-o face doar cu spatele.
12. Pisicile recunosc glasul stăpânului, dar preferă să-l ignore.
13. Pisicile se ascund când sunt bolnave
Instinctul de felină le determină pe pisici să stea într-un loc sigur atunci când sunt slăbite.
14. Pisicile sunt capabile să înfrunte distanțe lungi ca să ajungă acasă.
15. Câți ani omenești are pisica?
Dacă pisica ta are 3 ani, această vârstă corespunde cu 30 de ani la oameni. Dacă are 8, atunci ar avea 50 ca om. În medie, o pisică domestică trăiește 15 ani, în timp ce una de stradă 3-5 ani.