Studiu: De ce jumătate din persoanele adulte nu își mai doresc o relație?

Un raport publicat recent de Pew Research Center distruge unul dintre cele mai populare mituri din lume și anume că visul tuturor persoanelor singure este să-și găsească perechea. Fals. Studiul efectuat în Statele Unite ale Americii, pe un eșantion de peste 5 mii de persoane, a demonstrat că 50% din persoanele fără pereche nu sunt interesate de o relație romantică și nici măcar nu ar merge la o întâlnire.

De altfel, un raport mai vechi, publicat de aceeași companie, a făcut o predicție neașteptată, care spune că fiecare al patrulea tânăr de pe Pământ, dintr-un motiv sau altul, va rămâne fără pereche. Acest fenomen nu e specific doar pentru SUA și țările înalt dezvoltate. În majoritatea țărilor din lume nupțialitatea și natalitatea sunt în scădere.

Jumătate din adulți nu mai vor o relație

Dar revenind la ancheta de mai devreme. La sondaj au participat peste 5 mii de adulți singuri, necăsătoriți, divorțați, despărțiți, văduvi sau care nu au fost niciodată într-o relație. 50% din respondenți au declarat că nu sunt interesați să aibă un partener permanent. Iar persoanele care au trecut prin experiența mariajului (au divorțat sau au rămas văduvi) nu vor să repete această experiență (58% în cazul divorțului și 76% în cazul decesului).

Un alt factor care influențează lipsa de interes față de relații este vârsta. 55% din persoanele singure, trecute de 50 de ani, nu sunt interesate de o nouă relație romantică. În cazul persoanelor mai tinere, ponderea este de 38%.

În ceea ce privește diferențele dintre sexe, în ciuda aparențelor, femeile s-au dovedit a fi mai pretențioase decât bărbații. După 40 de ani, doar 29% dintre femei sunt interesate de o potențială relație romantică, în timp ce bărbații rămân destul de activi (58%). Printre adulții mai tineri (sub 40 de ani), ponderea este aproximativ egală – 61% dintre femei caută un nou partener și 67% dintre bărbați sunt gata să le facă pereche.

Motivul pentru care adulții vor să rămână singuri

Motivele principale pentru care tot mai mulți adulți nu vor să-și caute un partener de viață este că au alte priorități (47%) și că le place să fie singuri (43%). Adulții mai tineri (sub 50 de ani) în mare parte au răspuns că au priorități mai importante (61%), iar categoria 50+ pur și simplu se împacă mai ușor cu singurătatea (62%).

Printre celelalte motive bifate de respondenți se numără: sunt prea ocupat (20%), toate relațiile mele au eșuat (18%), cred că nimeni nu ar fi interesat (17%), nu sunt pregătit (17%), sunt prea bătrân pentru asta (17%), am probleme de sănătate (11%).

Un alt detaliu interesant este că bărbații sunt mai îngrijorați de faptul că nimeni nu ar putea fi interesat de ei, în comparație cu femeile, care sunt mai sigure de sine (26% contra 12%).

Rezultatele sondajului arată că în prezent, în comparație cu o cercetare similară făcută acum 20 de ani, presiunea socială pe oamenii necăsătoriți, fără pereche și fără copii este mult mai mică. În consecință, în toată lumea crește ponderea femeilor necăsătorite și fără copii. Mai mult decât atât, oamenii de știință afirmă că ele sunt mai fericite. Află în articolul de mai jos de ce.

Citește și: Studiu: De ce femeile singure, fără copii, sunt mai fericite decât cele care au o familie?