
Dopamina, endorfina, oxitocina și serotonina. Putem oare stimula producerea lor? Putem oare deveni în rezultat mai fericiți? Răspunsurile le-am găsit în cartea profesoarei Universității din California, Loretta Graziano Breuning, – „Meet Your Happy Chemicals: Dopamine, Endorphin, Oxytocin, Serotonin”.
Cu toții am auzit despre acești hormoni, însă puțini cunoaștem cum funcționează fiecare dintre ei, de ce se elimină și ce reacție provoacă în organism. De ce nu putem să ne simțim tot timpul fericiți? Ar fi minunat să putem conecta fluxul de substanțe necesare atunci când ne dorim, nu-i așa? Se pare că totul este posibil. Trebuie doar să înțelegem mai bine procesul și să lucrăm asupra noastră.
„Hormonii fericirii” sunt sintetizați activ în momentele în care creierul identifică evenimente sau fenomene care pot influența pozitiv supraviețuirea noastră. Ulterior nivelul acestor hormoni scade brusc până la un nou caz „plăcut”. Fiecare dintre aceste substanțe neurochimice pornește la om o senzație specifică pozitivă.
Dopamina
„Acest hormon creează sentimentul de bucurie de la faptul că persoana a găsit ceva de ce are nevoie” – explică Breuning. Mai mult, dopamina ne motivează să obținem ceea de ce avem nevoie, chiar dacă e necesar un efort mare în acest sens. Perspectiva unui scop atins stimulează producerea dopaminei.
De exemplu, la copil, acest hormon este produs când acesta aude pașii mamei sale. Un maratonist simte fluxul de dopamină când trece de finiș. Un fotbalist primește porția de dopamină când bate un gol.
Cum să stimulăm producerea?
Gândește-te, atingerea căror scopuri la serviciu sau în viață îți aduce bucurie? Poate fi vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau câștigul la un concurs intelectual. Trăiește fiecare succes!
Endorfina
Acest hormon formează sentimentul de ușurare și uitare, care ne reduce durerea. Deseori, această senzație este numită euforie.
Endorfina ne ajută să ignorăm durerea din cauza traumelor sau rănilor.
„Acest neuromediator a apărut în cadrul evoluției nu datorită vieții ușoare” – explică Loretta Graziano Breuning. Sinteza endorfinei este declanșată, în primul rând, de durerea fizică. Poți să cazi și să te ridici imediat, crezând că ești în regulă, dar de fapt poți avea o traumă serioasă. Așa acționează endorfina. Inițial, acest hormon era numit morfină endogenă și e clar de ce.
Cum să stimulăm producerea?
Sinteza endorfinei în organism nu este permanentă. Fluxul ei poate fi generat de exercițiile fizice. Dar asta nu înseamnă că trebuie să faci sport până la epuizare. Alternează exercițiile, după tipul și complexitatea lor, așa vei pune în funcțiune diferite grupuri de mușchi și nu te vei plictisi.
Râsul și plânsul, la fel, stimulează sinteza endorfinei, de aceea nu te teme să le încerci cât mai des.
Oxitocina
Această substanță îi oferă persoanei senzația de siguranță în cercul semenilor săi.
„Când ai încredere în cineva sau înțelegi că cineva are încredere în tine, simți un flux de oxitocină, la fel cum și satisfacția de a fi într-un grup.” spune Breuning.
Cum să stimulăm producerea?
Sinteza oxitocinei se activează cu atingeri și sentimentul de încredere. Orice contact cu persoane apropiate, începând de la atingerea mânii, până la sprijinul moral sau chiar orgasm, provoacă fluxul de oxitocină.
De aceea, construiește relații frumoase cu cei din jur și mergi la o ședință de masaj.
Serotonina
Acest hormon apare când persoana simte respectul celor din jur. Serotonina ne oferă sentimentul de importanță. Noi îl sesizăm repede la alții, dar nu ne place să-l depistăm la noi. Creierul a evoluat pentru a tinde spre dominare socială – aceasta ne asigură crearea unei cantități mari de copii ale genelor noastre.
Noi tindem să evităm conflictele, pentru că din cauza lor, genele noastre pot dispărea de pe fața pământului. Creierul este foarte atent la sfera socială. Dacă se găsește o metodă de a se poziționa bine, el te răsplătește cu o doză mare de serotonină.
Cum să stimulăm producerea?
Nu te teme să fii mândru de succesele și realizările tale. Dacă nu le observă alții, nu te sfii să povestești despre ele. Savurează din poziția ta în familie, la serviciu și în societate.