Singurul monument dedicat animalelor fără adăpost se află în Spania

În orașul italian Valencia există un monument neobișnuit dedicat tuturor animalelor abandonate sau fără stăpân. Monumentul întruchipează două patrupede triste: un câine și o pisică. Ambele animale par să se uite cu reproșuri la trecători. Boturile și labele lor sunt deja roase și uzate de timp. Statuia trezește cu ușurință emoții și lacrimi trecătorilor, iar unii dintre aceștia depun flori în cinstea patrupedelor abandonate.

Monumentul a fost construit de către sculptorul local Elena Negueroles în anul 2018. Acesta a fost instalat în partea centrală a orașului, unde există multe magazine, astfel încât cât mai mulți oameni să acorde o atenție patrupedelor, dar mai ales mesajului pe care îl întruchipează și să se gândească la viața dificilă a animalelor fără adăpost.

Pe sculptură există o inscripție care este dedicată animalelor de companie stradale și persoanelor cărora le pasă de ele.

Peste tot în lume, milioane de animale de companie sunt considerate drept inutile și aruncate de către proprietari pe stradă. În Spania, există aproximativ 150.000 de animale abandonate pe străzi.

În ultimii ani au început să fie deschise tot mai multe adăposturi și organizații pentru animalele abandonate și fără adăpost.

Spre exemplu, în ultimii ani s-au introdus diverse reguli cu privire la persoanele și organizațiile responsabile de animalele fără adăpost. La momentul actual, există o secție a primăriei orașului Valencia care se ocupă și hotărăsc soarta pisicilor abandonate. Acestea de obicei sunt duse la adăposturi specializate unde li se oferă hrană și căldură. Cu toate astea ele nu sânt închise și ținute acolo cu forța, ci sunt sterilizate, iar apoi li se oferă toată grija și libertatea de care au nevoie.

Se spune că spaniolii au fost primii care au înființat “Affinity”- o organizație dedicată asistenței și terapiei animalelor abandonate și fără adăpost.